Щодня люди випивають понад дві мільярди чашок кави по всьому світу, і експерти прогнозують, що попит на каву може потроїтися до середини століття. А чи задумувалися ви, який вплив має ваша ранкова чашка кави на довкілля?
РБК-Україна (проект Styler) розібралося у цьому питанні та пропонує вам висновки, які змусять вас бути більш відповідальним.
Споживання кави найвище в Європі та Північній Америці. У США 66% дорослих п'ють каву щодня - більше, ніж будь-який інший напій, включаючи воду - а у Великій Британії кава стала настільки ж популярною, як і чай.
Проте найбільше споживають каву в Нідерландах та скандинавських країнах, де голландці, фіни та шведи у 2020 році споживали 8,3 кг, 7,8 кг та 7,6 кг кави на особу відповідно. Для порівняння, італійці споживали 4,7 кг, а американці - 3,5 кг за той самий період.
Хоча каву вирощують у понад 70 країнах, майже 75% світового врожаю припадає на п'ять провідних країн-виробників: Бразилію, В'єтнам, Колумбію, Індонезію та Ефіопію. Ці країни розташовані в "поясі бобів" - смузі землі між Тропіками Козерога і Рака, де умови, принаймні на даний момент, є ідеальними для вирощування кави.
Сьогодні 60% земель, які будуть придатні для вирощування кави у 2050 році, покриті лісами - але лише 20% з них перебувають під якоюсь формальною охороною.
Обробка кави також вимагає значної кількості прісної води для видалення м'якоті та промивання зерен перед обсмажуванням. За даними Water Footprint Network, для виробництва 125 мл кави потрібно 140 літрів води. Це більше, ніж потрібно для виробництва тієї ж кількості вина, і майже в десять разів більше, ніж для того ж обсягу чаю.
І оскільки смаки кави в північних країнах стають все більш вишуканими, обсмажувальні заводи відмовляються від вантажних суден і імпортують свіжішу каву авіарейсами, які виділяють приблизно в 100 разів більше CO2 на кілометр відстані.
Купуйте сертифіковану каву
Сертифікації кави можуть допомогти вам знайти каву, вироблену з використанням фермерських практик, що відповідають стандартам екологічної, соціальної чи економічної стійкості. Існує безліч сертифікацій на вибір, але деякі з найбільш шанованих сертифікацій - Fairtrade, Alliance, 4C і Smithsonian Bird Friendly.
Знайте походження своєї кави
Читайте етикетки уважно або зверніться до улюбленого обсмажувальника/кав'ярні через соціальні мережі та дізнайтеся: чи їхня кава вирощена в тіні або на сонці? Чи використовують ферми хімічні пестициди та добрива? Чи є соціальні або екологічні ініціативи на місці?
Розгляньте свій вибір молока
Виробництво молочних продуктів займає друге місце після м'яса за своїм впливом на клімат, тому варто розглянути весь вміст вашої чашки. Дослідження показують, що викиди парникових газів, пов'язані зі стандартним лате, у два-чотири рази вищі, ніж від стандартного еспресо. Якщо ви не можете відмовитися від молока, ви можете зменшити його вплив на клімат на дві третини, обравши один з багатьох рослинних варіантів.
Звертайте увагу на дрібниці
До 70% екологічного впливу вашої чашки пов'язано із зернами та їхнім вирощуванням, тому має сенс зосередити більшу частину уваги саме там. Але маленькі дії мають значення, тому уникайте нерециркульованих кавових капсул і громіздких готових напоїв, які вимагають непропорційно великої кількості пального для транспортування.
На жаль, не тільки кава погано впливає на довкілля - також лісові пожежі спустошують Північне полярне коло.
Якщо вас цікавлять проблеми екології, то почитайте наш матеріал, навіщо Україні "енергетичний перехід".
При написанні матеріалу використовувалися наступні джерела: видання Coffee and Climate, лекції TED.