Очищає організм та омолоджує: нутриціолог назвала їжу, яку мають їсти всі
Клітковина є особливим видом рослинної їжі, який не перетравлюється травною системою, але дуже потрібний організму. Така їжа виконує багато функцій в організмі та має бути у раціоні кожного.
РБК-Україна (проект Styler) також повідомляє про точну кількість клітковини, яка має бути в раціоні.
Функції клітковини в організмі
За словами нутриціолога Олени Костюк, клітковина працює як "помічник", що очищує організм, покращує роботу кишечника і підтримує здоров’я тіла.
Клітковина виконує цілий спектр важливих функцій в організмі:
- захищає кишківник та виводить токсини
- сприяє відновленню слизової ШКТ
- сприяє розвитку корисної мікрофлори кишечника
- пребіотик для корисних бактерій кишківника
- знижує рівень холестерину, глюкози
- сприяє зниженню ваги
Щоб зрозуміти, скільки клітковини потрібно людині на день, експерт навела приклад:
- салат зі шпинату, помідорів та огірків + тушкована броколі на вечерю
- суп із сочевиці чи хумус
- тарілка вівсянки на сніданок
- яблуко + запечена груша
- жменя чорниці в смузі
Чим корисна
Це вид складних вуглеводів
Експерт пояснила, що такий продукт не засвоюється організмом, але життєво необхідний для корисних бактерій у кишківнику.
Дієти з високим вмістом харчових волокон позитивно впливають на кишкову мікробіоту, що покращує здоров’я всього організму.
Підтримує міклофлору кишківника та покращує травлення
Бактерії, що живуть у товстій кишці, харчуються клітковиною, виробляючи вітаміни групи В, К, органічні кислоти та антиоксиданти.
Клітковина також стимулює перистальтику кишківника, запобігає запорам і знижує ризик запалення.
Регулює вагу та рівень холестерину
Їжа з високим вмістом клітковини може сприяти зниженню ваги, оскільки вона довше з’їдається та перетравлюється, допомагаючи вам довше відчувати ситість після їжі.
Клітковина сповільнює засвоєння цукру, знижуючи піки глюкози в крові. Допомагає також виводити токсини, важкі метали й надлишок жовчних кислот.
Харчування з високим вмістом клітковини, як правило, мають захисний ефект від хвороб серця та атеросклерозу (утворення бляшок в артеріях).
Не забувайте про баланс, адже клітковина ефективно працює лише в поєднанні з білками, жирами та складними вуглеводами.
Дотримуйтесь режиму харчування та уникайте цукру та фастфуду, адже вони стимулюють ріст патогенних бактерій.
Раніше ми повідомляли про продукт, який потрібно додати у харчування, щоб позбутися здуття та болю у шлунку.
Також читайте про 6 продуктів, які варто не їсти після 65 років.
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: Instagram-сторінка нутриціолога Олени Костюк та сайт Health.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.