Виявляється на прилавках наших магазинів можна зустріти підроблений рис, який роблять з пластику та крохмалю. А щоб він мав свій природний запах після варіння, обробляють штучним ароматизатором. Тому важливо знати, як відрізнити підробку від натурального продукту.
Про це повідомила нутриціолог Людмила Матішинець в Instagram.
За її словами, виробники додають у рис пластик. На смак майже не відрізняється від нормального, адже в його складі є крохмаль.
Вода
Наповніть склянку з водою та насипте кілька ложок рису. Справжній рис швидко опуститься на дно. Коли в рисі пластик, то більшість зерен плаватиме на поверхні.
Також, якщо залишити справжній рис у воді на кілька днів, то за цей час на ньому з'явиться пліснява.
Вогонь
Потрібно підпалити кілька зерен за допомогою сірників. Якщо відчуєте запах пластику - рис не придатний до вживання. Якщо рис не горітиме, і з'явиться легка кіптява, то рис хороший.
Подрібніть рис
Для цього способу рисові зерна потрібно подрібнити в крихту. Якщо з'являється біле борошно - рис якісний. Порошок жовтого кольору вказує на те, що рис містить пластик.
Варіння
Для цього відваріть трохи рису і не зливайте воду. До речі, під час варіння у воді не має утворюватися щільний білий осад.
Далі варений рис залиште за кімнатної температури на кілька днів. Хороший рис покриється дрібною пліснявою, пластиковий не змінить зовнішній вигляд.
Багато виробників налагодили виробництво пластикового рису. До складу такого синтетичного рису входить крохмаль та штучний наповнювач.
"По суті такий рис більш наближений за своїм складом до поліетилену, ніж до справжньої крупи. Такий рис може викликати алергію, отруєння та проблеми зі шлунком", - йдеться у повідомленні.
Раніше ми повідомляли, чому не можна виливати воду після варіння рису.
Також ми писали, як помити порожні пляшки за допомогою рису.