ua en ru

Нутриціолог розповіла, чи справді вагітні повинні "їсти за двох": вся правда

Нутриціолог розповіла, чи справді вагітні повинні "їсти за двох": вся правда Чи потрібно під час вагітності "їсти за двох": (фото: Freepik)

Одним із найпоширеніших міфів про вагітність і харчування є поняття "їсти за двох". Харчування дитини залежить від жінки, але не потрібно подвоювати кількість споживаної їжі.

РБК-Україна (проект Styler) повідомляє, які продукти не можна їсти під час вагітності.

Як харчуватись під час вагітності

Нутриціолог Ольга Дорош розповіла, що коли жінка вагітна, то її раціон не сильно змінюється.

Наприклад, в першому триместрі не варто додавати жодних калорій. Вже у другому варто споживати 340 ккал, а в третьому - 450 ккал.

Експерт назвала 3 варіанти перекусів, щоб показати, як виглядає 340 ккал:

  • 1 банан, йогурт і 20 г горішків
  • невеликий круасан і 2 волоських горіхи
  • 2 невеликих бутерброди з ковбасою

Доктор медичних наук Марія Монтойя зазначила, що набір ваги під час вагітності очікуваний. Для багатьох людей важко знайти правильний баланс. Майже 70% вагітних жінок не знають, скільки додаткових калорій їм потрібно споживати під час вагітності.

Переїдання може призвести до збільшення ваги під час вагітності, що може мати негативні наслідки для вас і дитини. Надмірна вага не тільки ускладнює схуднення після народження дитини, але й збільшує ризик:

  • високого артеріального тиску під час вагітності
  • передчасних пологів

Вагітним варто щодня робити 30 хвилин вправ середньої інтенсивності. Зробіть фізичні вправи регулярною частиною вашого життя.

Що не можна їсти під час вагітності

За словами нутриціолог, спеціальної "дієти вагітних" не існує. Можна рибу, бобові, арахіс й навіть 1-2 філіжанки кави.

Але при цьому потрібно максимально зважати на правила харчової безпеки та ретельно мити руки.

Категорично не можна під час вагітності вживати:

  • алкоголь
  • сирі яйця і страви з них
  • сире м‘ясо, рибу та морепродукти
  • непастеризовані молочні продукти, як от молочко з-під корівки
  • непастеризовані соки й фреші
  • рибу, таку як акула, риба-меч, адже вони містять багато ртуті