У сучасній харчовій промисловості та індустрій правильного харчування неабиякої популярності набувають цукрозамінники. На перший погляд, це чудовий варіант для тих, хто ретельно стежить за своїм харчуванням і не споживає білий цукор. Проте чи справді все так однозначно?
Про це нутриціолог Анастасія Каліга розповіла на своїй сторінці в Instagram.
Цукрозамінники - це хімічні сполуки й речовини, які мають солодкий смак. Їх поділяють на натуральні й синтетичні. Натуральні цукрозамінники виробляють із рослинної сировини.
Деякі цукрозамінники виготовляють з овочевого соку. Наприклад, ерітрітол отримують з натурального овочевого цукру, який змішують з водою, зброджують, кристалізують, а потім ретельно сушать. Готовий продукт має вигляд звичайного цукру.
Ерітрітол виглядає як звичайний білий цукор (фото: rozetka.ua)
Найчастіше цукрозамінники використовують для зниження ваги, адже вони очевидно менш калорійні, ніж десерти з білим цукром. Однак ВООЗ у травні 2023 року заявила, що не варто використовувати нецукрові підсолоджувачі з цією метою.
Висновки дослідників базуються на тому, що використання цукрозамінників, де немає справжнього цукру, не має жодної довгострокової користі ні для дітей, ні для дорослих.
Ба більше - вчені отримали докази про негативні наслідки від тривалого використання підсолоджувачів. Вони проявились у підвищеному ризику розвитку діабету другого типу та серцево-судинних захворювань.
Разом із тим науковці додають, що їхні дослідження не є однозначними. Адже на результати могли впливати й особисті характеристики стану здоров'я учасників експериментів.
Тому варто прагнути збалансованості харчування та не змінювати свої звички відповідно до того, як диктують тренди та маркетинг.
Раніше ми розповідали, які крупи знижують рівень цукру у крові.
Читайте також, які сніданки містять більше цукру, ніж у склянці CocaCola.