Нутриціолог назвала 5 головних трендів у сфері харчування на 2024 рік
Останніми роками у сфері харчування все більше стають популярними тенденції, які прагнуть до повної екологічності продуктів, а також максимально раціонального їх використання, щоб від них практично не залишалося відходів. 2024 рік не стане винятком, втім також з'являться і нові тренди.
Про те, які тенденції пануватимуть у сфері харчування у наступному році, пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію нутриціолога Анастасії Голобородько в Instagram.
Рослинний раціон
За словами Голобородько, рослинний раціон стане ще потужнішим. Популярними будуть не просто альтернативи типу "рослинних бургерів" та веганських сирників, а саме рослинна їжа. Чим коротший лист інгредієнтів, чим зрозуміліший - тим крутіший.
"Говорять про повернення какао, а ще гречки - у світі не їдять її часто, а тут згадали, що вона поживна, багата на мікроелементи і без глютену", - каже нутриціолог.
Адаптогени та їжа, що впливає на гормони і нейромедіатори
Адаптогени - це лікарські засоби та біологічно активні добавки, що полегшують адаптацію організму до різних несприятливих впливів: холоду, спеки, браку кисню, іонізуючого випромінювання, промислового забруднення та підвищують фізичну та розумову працездатність, стресостійкість.
Голобородько зазначає, що йдеться про вищі гриби і не тільки в БАДах. Наприклад, "кава" з адаптогенами, зелені чаї високої якості з гарними дозами ГАБА та теаніну. Також велика увага приділятиметься їжі, що підтримує жіночі гормони.
Реюз
"Ми дуже багато їжі викидаємо, не з'їдаємо. Довго зберігаємо, не оптимізуємо її. Але в трендах на наступний рік - зменшення сміття від їжі, а ще - переробка насіння, лушпиння, кісток, пластику для нового біологічного циклу", - пояснює нутриціолог.
Вода
В наступному році фокус перейде на адекватні аквакультури, сертифікації, недержавні організації, що регулюють, підтримують, контролюють ферми на воді, фільтрацію та взагалі екосистеми узбережжя.
Гострі страви
"Чилі та його сорти, копчення з гостротою, гострі соуси, різновиди оцту, ковбаски, супи, какао з чилі - це новий вихор гостроти на кухні.
За словами Голобородько, популярною буде кава з грибами. Цей тренд тримається вже понад 3 роки і не втрачає актуальності.
Раніше ми писали про те, яких страв варто уникати під час застілля.
Читайте також про те, чим корисна хурма і кому її не можна їсти.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.