Картопля фрі відноситься до числа найбільш популярних продуктів. Існує думка, що такий продукт сильно шкодить здоров’ю людини. Як виявилось, це не зовсім так і є певні нюанси.
РБК-Україна (проект Styler) повідомляє, що найбільше шкодить організму та як часто можна їсти картоплю фрі.
У дослідженні, яке було проведене у 2017 році, прискіпливо спостерігали за майже 5 тисяч літніх людей, які споживати картоплю.
Виявилось, що часте споживання картоплі, включно з фрі, не асоційоване з наближенням смерті від хвороб.
Однак, споживання такої картоплі двічі на тиждень реально прискорює ризики закінчити життя від проблем з серцево-судинною системою.
"Якщо в вас немає зайвої ваги, ви не палите, не споживаєте чи дуже помірно з алкоголем, фізично активні - це все одно має вирішальне значення", - зазначила нутриціолог Анастасія Голобородько.
Експерт зазначила, що саме не картопля, а великі обсяги рафінованих олій та багато солі можуть завдати шкоди. Варто пам'ятати, що трансжири - "бомба сповільненої дії для організму".
Забагато жирів та солі завдають сильної шкоди судинам.
"Шкодить двічі на тиждень, а їсти раз-три на місяць, то нічого не буде", - додала фахівець.
Існує загальна рекомендація щодо споживання картоплі фрі - до 15 скибочок за раз на людину.
Вони бувають як натуральні, так і штучні.
Природні трансжири містяться в м’ясі та молочних продуктах тварин, таких як велика рогата худоба, вівці та кози. Вони утворюються природним шляхом, коли бактерії в шлунках цих тварин перетравлюють траву.
Однак тим, хто їсть молочні продукти та м’ясо, не варто хвилюватися. Помірне споживання цих жирів не є шкідливим.
Однак штучні трансжири, також відомі як промислові або частково гідрогенізовані жири - небезпечні для здоров’я. Вони утворюються в якості побічних продуктів в процесі гідрогенізації ненасичених жирів, наприклад, при виробництві маргарину з соняшникової олії. Доведено, що споживання трансжирів призводить до збільшення числа серцево-судинних захворювань і смертності.
Трансжири найчастіше містяться в кондитерських виробах, випічці, маргаринах, напівфабрикатах та снеках.
Раніше ми повідомляли, як вживати картоплю, щоб отримати з неї максимальну користь.
Читайте також про один звичайний інгредієнт, який зробить картоплю хрумкою.
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: дослідження в American Journal of Clinical Nutrition, Healthline та Instagram-сторінку нутриціолога Анастасії Голобородько.