Незвично, ситно і смачно: три рецепти страв з яловичини для вечерю
Яловичина - це м'ясо великої рогатої худоби, яке найчастіше використовується для бургерів, котлет, біфштексів та відбивних, іноді готують й супи. Проте є й більш незвичні, та не менш апетитні страви.
Про те, що можна приготувати з яловичини, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний сайт Taste.
Стаканчики з яловичиною та листям салату по-в'єтнамськи
Стаканчики з яловичиною та листям салату по-в'єтнамськи (фото: Freepik)
Щоб приготувати цю цікаву страву, потрібні наступні продукти:
- яловичина - 500 г;
- олія - 1 ст. л.;
- салат "Айсберг" - 8 листків;
- огірок - 1 шт.;
- редиска - 4-5 шт.;
- часник - 2 зубчики;
- перець чилі (маленький) - 1 шт.;
- солодкий соєвий соус - 2 ст. л.;
- рибний соус - 1 ст. л.;
- кунжутна олія - 2 ч. л.;
- листя м'яти - 2 ст. л.;
- сік лайму - 2 ст. л.
Як готувати стаканчики з листя салату з яловичиною
Підготуйте м'ясо та овочі. Яловичину промийте і перекрутіть на фарш. Помийте салат, огірок, редиску, перець, та м'яту. Якщо ви не любите гострий смак, не додавайте перець чилі.
Редиску і огірок наріжте тонкими смужками, м'яту подрібніть, а перець наріжте невеликими шматочками. Часник очистьте і подрібніть.
У великій пательні розігрійте олію на середньому вогні і додайте яловичину. Розбите ложкою грудочки і рівномірно розподіліть фарш по дну пательні.
Готуйте протягом 3 хвилини, поки нижня частина не підрум'яниться. Після цього перемішайте фарш і смажте ще 2-3 хвилини без перемішування, потім зменште вогонь. Додайте часник і, перемішуючи, смажте протягом хвилини.
Додайте соєвий і рибний соуси та кунжутну олію, смажте, помішуючи, ще 1 хвилину - після цього зніміть пательню з вогню.
Змішайте в мисці редиску, огірок, перець чилі, м'яту і сік лайма. Викладіть яловичу суміш в листя салату, а зверху викладіть овочеву суміш.
Запечений гуляш з пюре
Запечений гуляш з пюре (фото: GettyImages)
Для того, щоб приготувати таку ситну страву з яловичини, потрібні ці інгредієнти:
- яловичі стейки - 600 г;
- яловичий бульйон - 250 мл;
- картопля - 1,2 кг;
- морква (велика) - 1 шт.;
- помідори - 400 г;
- цибуля - 1 шт.;
- перець стручковий - 1 шт.;
- сметана - 125 г;
- олія - 2 ст. л.;
- томатна паста - 2 ст. л.;
- часник - 2 зубчики;
- копчена паприка - 1,5 ст. л.
Як готувати запечений гуляш з пюре
Помийте, почистьте та наріжте картоплю на кубики. Моркву помийте, очистьте і наріжте товстими слайсами. Очистьте цибулю і часник, цибулю наріжте, а часник розчавіть.
Помийте помідори і наріжте їх кубиками. Очистьте перець від насіння та наріжте на великі шматочки. Яловичину наріжте шматочками по 3 см.
Відваріть картоплю до готовності, потім розімніть в пюре. Додайте сметану, ретельно перемішайте та, за бажанням, додайте спеції.
Розігрійте олію в пательні на середньому вогні, викладіть половину яловичини і смажте, перевертаючи, до підрум'янення. Готове м'ясо перекладіть в миску і підсмажте решту яловичини.
Висипте в пательню моркву, цибулю та перець, готуйте до розм'якшення. Після цього додайте часник і паприку. Помішуючи, смажте приблизно хвилину, до появи аромату - тоді додайте помідори, бульйон і томатну пасту, доведіть все до кипіння.
Після цього зменште вогонь до мінімуму і варіть, помішуючи, протягом 5 хвилин.
Додайте яловичину до овочевої суміші і тушкуйте до готовності.
Розігрійте духовку на високій температурі. Викладіть у форму для випікання гуляш, а на нього - пюре. Запікайте страву протягом приблизно 10 хвилин до легкого золотистого кольору.
Яловичина з рисом в соусі теріякі
Яловичина з рисом в соусі теріякі (фото: Freepik)
Для приготування цієї страви треба ці продукти:
- яловичі стейки - 2 шт. по 250 г;
- овочева суміш до смаження - 750 г;
- відварений рис - 450 г;
- часник - 1 зубчик;
- кленовий сироп - 1 ст. л.;
- цибулевий порошок - 1 ч. л.
- олія - 1-2 ст. л.;
- соус мірін - 2 ст. л.;
- соєвий соус - 2,5 ст. л;
- натертий імбир - 1 ч. л.;
- соус теріякі - до смаку.
Як готувати яловичину з рисом під соусом теріякі
Попередньо відваріть рис, готового має бути 450 г. Обріжте з яловичини зайвий жир. Овочі можна брати до свого смаку, як заморожені, так і свіжі. Якщо обираєте заморожену суміш, переконайтеся, що вона готова до смаження.
Для соусу змішайте соєвий соус, соус мірін, соус теріякі, кленовий сироп, імбир і розчавлений часник, регулюючи пропорції до свого смаку. Змастіть яловичину олією та посоліть.
На середньому вогні розігріте глибоку пательню, і підсмажте яловичину до готовності, регулюючи ступінь просмажування відповідно до свого смаку. Після цього влийте 1 ст. л. соусу і переверніть яловичину, щоб вона вкрилася рідиною.
Викладіть яловичину на тарілку, нещільно накрийте фольгою і зачекайте 10 хвилин, після чого наріжте м'ясо.
Нагрійте решту олію на пательні на середньому вогні, всипте овочі і смажте, помішуючи, до готовності, потім додайте рис і решту соусу. Готуйте, перемішуючи, протягом 2 хвилин.
Додайте яловичину та утворений сік до пательні, щоб його поглинули овочі і рис. Після цього страву можна розкладати по тарілках і подавати.
До речі, раніше ми писали про те, як готувати фрикадельки з тушкованими овочами.
Читайте також про те, як урізноманітнити суп.