"Не все так однозначно". Дієтолог розповіла, чи насправді шкідливі нітрати
Про нітрати відомо, що вони дуже погані, від них пронос, алергії та рак. Коли нітратів забагато, то вони справді шкідливі.
Чому з нітратами не все так однозначно, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис дієтолога Оксани Скиталінської у Facebook.
Чи шкідливі нітрати?
"Проте не все так однозначно. У 1998 році була присуджена Нобелівська премія по фізіології та медицині за відкриття "молекури року" - оксиду азоту", - написала експерт.
Оксид азоту - є одним із найсильніших вазодилятаторів (допомагає розширювати судини) та регуляторів тонусу судин, зменшує ризик утворення тромбів, покращує передачу сигналів між нервовими клітинами.
Що ми знаємо про нітрати?
Будь-якій рослині для росту і дозрівання плоду потрібен азот. А точніше, азот у поєднанні з киснем (NO3) або воднем (NH4 +).
Нітратний азот є у всіх ґрунтах, і коріння рослин поглинають його. Простіше кажучи, "безнітратних овочів" в природі не існує. У нормальних кількостях органічні нітрати засвоюються організмом людини й навіть корисні. Але до певної міри.
Чому саме ранні овочі можуть бути небезпечні?
Високий вміст нітратів в овочах і фруктах відзначається в посушливий період, у спеку, а також внесенні у ґрунт великої кількості органічних добрив (рідкий гній, курячий послід). Крім того, максимальну кількість нітратів накопичують усі ранні овочі: як правило, вони вирощуються в умовах закритого ґрунту, нестачі освітлення.
Високий вміст азотистих з'єднань шкодить здоров'ю. Варто зазначити, що більшість здорових людей не мають проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно нешкідливі.
Але коли нітратів забагато, і коли організм не справляється з їх надлишками (діти, ослаблені люди), можливе навіть отруєння нітратами, порушення роботи нервової системи, серцевої діяльності, і навіть утворенню канцерогенів і утворення злоякісних пухлин (в першу чергу - шлунково-кишкового тракту). Особливо небезпечні нітрати для вагітних, годуючих жінок, а також для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.
Чи можна зменшити вміст нітратів у овочах та фруктах?
- Перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква).
- Після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді.
- В огірків очищайте шкірку, а також зрізати плодоніжки й хвостики. Це стосується також ранньої моркви, буряка.
- Стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується.
- Нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках, вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізуйте основу в овочів приблизно на один сантиметр.
- Найбільше нітратів в салаті, листовій капусті, шпинаті, кропі, редисці, зеленій цибулі.
- Трохи менше - у цвітній капусті, броколі, огірках, селері, кабачках, моркві, білоголовій капусті.
- Піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
- І, до речі, корисний лайфхак вживайте більше клітковини, особливо, слизистої (насіння льону, вівсяна, перлова каша, запечені яблука).
Нагадаємо, дієтолог назвав продукти та напої, які підтримують здоров'я печінки.
Раніше ми писали про те, які харчові звички українців призводять до хвороб.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.