Цукровий діабет - це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну або організм не здатен ефективно його використовувати. В Україні діабет посідає третє місце за поширеністю після серцево-судинних захворювань та онкологічних хвороб.
Які продукти категорично заборонені при цьому захворюванні, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис дієтолога Олега Швеця у Facebook.
Споживання певних продуктів та напоїв може збільшувати ризик розвитку переддіабету, діабету та його ускладнень, а також інших хронічних захворювань. Обираючи корисні продукти та обмежуючи інші, можна знизити цей ризик, підтримуючи стабільний рівень глюкози в крові в межах цільового діапазону.
Деякі продукти та напої здатні підвищувати рівень глюкози та інсуліну в крові, а також викликати неконтрольоване запалення, що збільшує ризик переддіабету, діабету та інших хронічних хвороб, зокрема серцевих. Обмеження таких продуктів сприяє контролю над станом здоров'я та запобігає ускладненням.
Продукти з доданим цукром
Наприклад, хлібобулочні вироби (торти, печиво, пироги). Виключення таких продуктів сприяє підтримці рівня глюкози в межах норми. Рекомендована кількість доданого цукру - до 25 грамів (6 чайних ложок) на день для жінок і до 36 грамів (9 чайних ложок) для чоловіків.
Солодкі напої
Газовані солодкі напої, лимонади, енергетики та фруктові соки з нектарами містять багато цукру і мало поживних речовин. Їх споживання підвищує рівень глюкози та жиру в крові та ризик жирової хвороби печінки.
Продукти з насиченими жирами
Насичені жири можуть підвищувати рівень холестерину і ризик серцевих хвороб. Вони не мають перевищувати 10% від щоденної калорійності раціону. Це м'ясо та молочні продукти з високим вмістом жиру, пальмова та кокосова олії.
Алкоголь
Впливає на роботу печінки, яка вивільняє глюкозу, і може заважати діям деяких протидіабетичних ліків. Наприклад, деякі коктейлі мають багато цукру. Перед вживанням алкоголю краще проконсультуватися з лікарем.
Ультраоброблені продукти
Це продукти з високим вмістом цукру, рафінованих злаків, нездорових жирів, консервантів і солі. Їх споживання збільшує ризик розвитку діабету 2 типу.
Продукти, багаті клітковиною
Вона сприяє тривалій ситості та запобігає втомі після солодкої їжі. До таких продуктів належать некрохмалисті овочі, цільні зерна та бобові.
Продукти з високим вмістом білка
Нежирне м'ясо, риба та рослинні джерела білка забезпечують насичення. Уникайте обробленого м'яса, пов’язаного з вищим ризиком діабету та серцево-судинних хвороб.
Фрукти
Джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Фрукти з низьким або середнім глікемічним індексом сприяють здоровому харчуванню.
Здорові жири
Оливкова олія, авокадо, а також омега-3 кислоти з лосося допомагають знизити рівень цукру, тригліцеридів і «поганого» холестерину.
Несолодкі напої
Рекомендується вода, несолодкий чай або кава, пов'язана зі зниженням ризику діабету, а також ароматизована вода без цукру.
Особливості харчування залежать від типу діабету, метаболізму та інших факторів, тому варто працювати з лікарем і дієтологом для створення індивідуального плану харчування, який включає здорові продукти, контроль порцій та графік прийому їжі.
Вуглеводи є головним джерелом енергії, але їх тип і кількість впливають на рівень глюкози. Організм розщеплює їх на глюкозу, яку інсулін доставляє до клітин. При діабеті 2 типу рівень глюкози може зростати через порушення цього процесу, що викликає підвищення інсуліну та перевантажує підшлункову залозу.
Тому слід ретельно контролювати вуглеводи, щоб уникати різких коливань рівня цукру в крові.
Нагадаємо, що лікар розповіла, що призводить до діабету 2 типу.
Також читайте про 9 симптомів цукрового діабету, про які не усі знають.