Ягоди вважаються відміннім джерелом вітамінів, мінералів, корисних речовин, клітковини. Лікарі радять їх вживати не тільки в сезон, а й цілий рік. Вживання ягід значно знижує ризик ранньої смерті, а в деяких випадках навіть на 31%.
Про це розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на результати дослідження у журналі The Journal of Nutrition.
Вчені проводили експеримент понад 8 років і вивчили дані про здоров'я понад 37 000 людей. Найкориснішою ягодою виявилася журавлина, яка росте в Україні. Вона знижує ризик смерті на 31%. Чорниця та ягоди загалом здатні знизити такий ризик на 21%. А ось у полуниці результат більш скромний - всього на 14% ця ягода знижує ризик смертності.
Журавлина корисна завдяки катехінам, глікозидам, пектинам та флаваноїдам, які відіграють важливу роль у боротьбі з важкими захворюваннями, такими як гіпертонія та атеросклероз. Ці ягоди допомагають зберегти зір, мають антимікробні властивості. Також використовується як сечогінний засіб.
Ці ягоди мають тонізуючу, освіжаючу властивість, поліпшують розумову та фізичну працездатність, підвищують секрецію панкреатичного і шлункового соку. Їх використовують як протигарячковий та вітамінний засіб.
З лікувальною метою використовують стиглі ягоди, які збирають з настанням перших приморозків і до утворення снігового покрову, а поновлюють збирання після танення снігу. Зберігаються ці ягоди тривалий період, майже не змінюю чи своїх якостей.
Споживають ягоди свіжими або переробленими на соки, сиропи, напої, екстракти, квас, морси, желе, мармелад, варення. Розведений водою сік вживають як засіб, що втамовує спрагу при лихоманках, а сік з медом - при кашлі, ангіні, ревматизмі та гіпертонії.
Раніше ми розповідали про те, які смачні продукти допоможуть вам швидше худнути.
А ще писали про те, що з вами станеться, якщо їсти ягоди щодня.