Бульйон на м'ясних кісточках - зазвичай відомий як засіб від осінніх та зимових інфекцій. Правда, такий суп зігріває і ставить на ноги, але користі для повсякденного самопочуття та краси - стану шкіри, волосся чи нігтів набагато більше. Річ у тому, що у бульйоні, звареному на кістках, міститься колаген.
Що саме потрібно додати до бульйону, щоб він був незабутнім, розповіли на польському ресурсі Przyslijprzepis.
Колаген - найцінніший будівельний білок у вашому організмі. Він є в сполучних тканинах, що складають шкіру, м'язи, сухожилля та зв'язки. Він також присутній у зубах, рогівці ока та у кровоносних судинах. Тому він дуже впливає на всі ці частини тіла. З роками кількість колагену у тканинах, у тому числі й у шкірі, зменшується, тому з'являються зморшки. Цей процес починається у віці 25-30 років, а після 60 років вироблення колагену в організмі припиняється.
Що впливає на кількість колагену в організмі:
Зменшення кількості колагену в організмі сприяє не тільки утворенню зморшок, а й погіршенню стану суглобів і кісток: вони стають більш крихкими та схильними до переломів. Також знижується стійкість до інфекцій.
Колагеновий бульйон на кістках та хрящах - смачний засіб від цих проблем. Суп не тільки зігріє вас і наситить холодного дня, але й допоможе вам отримати колаген ззовні.
Що корисного міститься в бульйоні:
Якщо вам не подобається бульйон на курячих ніжках або кісточках свинини, колагеновий бульйон - це альтернативна та смачна пропозиція на вечерю. Ви можете регулярно подавати його своїм домочадцям, як звичайний бульйон, наприклад, з макаронами.
Щоб приготувати смачний та наваристий бульйон - його потрібно варити не менше 3-4 годин. Але надати супу аромату можна за допомогою одного "секретного" інгредієнта.
Дуже важливо в такий бульйон додати трохи вітаміну С. Саме він сприяє засвоєнню колагену і стимулює його вироблення, сповільнене у людей похилого віку.
З цієї причини варто підкислити й інші "колагенові" страви, зокрема м'ясні чи рибні холодці, чи субпродукти.
Суп та інші страви такого типу можна додатково посипати петрушкою - це своєрідна зелена "бомба", насичена вітаміном С.
Читайте також, чим можна легко замінити картоплю в супі, борщі чи салатах.
До речі, раніше ми писали про те, як приготувати баклажани, щоб вони мали смак грибів.