У великі торгові мережі продукти доставляють великими партіями. Попри те, що їх перевіряють на свіжість, протерміновані одиниці також можуть потрапити на прилавок. Їхнє вживання може призвести до важкого отруєння. Найнебезпечнішими в цьому сенсі є яйця.
Як вибрати свіжі яйця прямо в магазині - читайте більше в матеріалі Styler.
У свіжого яйця шкаралупа повинна бути зі злегка шорсткою поверхнею. Якщо ж вона гладка та блискуча, це може свідчити про те, що яйце залежалося.
Не заплющуйте очі на плями на шкаралупі або якщо вона легко продавлюється. Це говорить про те, що яйце зіпсоване.
Якщо жовток не ворушиться, то воно свіже. Це означає, що він достатньо густий. Навіть найлегше хлюпання - ознака зіпсованого продукту.
Є ще один спосіб перевірити яйце на свіжість. Це покрутити його на рівній поверхні. Якщо воно почне закручуватися, значить зіпсувалося. А свіже яйце не стане крутитися по колу. Проте цей спосіб не варто застосовувати в магазині, краще скористайтеся ним удома.
Це, напевно, найбільш очевидний спосіб перевірити яйце на свіжість. Очевидно, що від зіпсованого буде віяти неприємним запахом. Їх категорично заборонено вживати, адже це може загрожувати серйозним харчовим отруєнням.
Якщо є така можливість, піднесіть яйце до джерела яскравого світла. Під їхньою шкаралупою ви не повинні бачити жодних темних плям. Якщо їх немає, продукт можна сміливо купувати.
Термін придатності курячих яєць не перевищує 25 діб. Однак це дійсно лише за температури 20 градусів вище нуля.
Це, до речі означає, що не завжди обов'язково зберігати яйця в холодильнику. Те, що в багатьох супермаркетах вони розкладені на морозних прилавках, не говорить про те, що продукт довше зберігатиметься.
Раніше ми розповідали, скільки яєць на день є небезпечними для здоров'я.
Читайте також, чому потрібно щодня вживати яйця.