Молода картопля, яка зараз заполонила овочеві прилавки, підходить не лише для приготування гарніру або рагу. Окрім того, що вона готується швидше, молода картопля має ніжніший смак - тому підходить не лише для салатів або супів, а й як "тісто" для несолодкої випічки.
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає цікаві рецепти страв, які можна приготувати з молодої картоплі.
Крем-суп з картоплі (ілюстративне фото: Freepik)
Для приготування цієї легкої вегетаріанської страви, потрібні такі продукти:
Як готувати крем-суп з картоплі
Для початку молоду картоплю необхідно промити, зняти щіточкою бруд та нарізати на декілька частин. Часник очистьте і розчавіть. Цибулю також потрібно очистити, а потім подрібнити.
Перекладіть овочі до каструлі, влийте оливкову олію та тушкуйте інгредієнти до розм'якшення. Після цього влийте окріп і проваріть овочі до повної готовності.
Зачекайте, щоб суп злегка охолов, а потім перемеліть все до кремоподібної консистенції за допомогою блендера або м'ясорубки. Влийте вершки та спеції - і ще раз перемішайте вже готовий крем-суп.
Холодний суп з молодою картоплею і огірками (скриншот / YouTube)
Щоб приготувати цей холодний суп з молодою картоплею, треба такі інгредієнти:
Як готувати холодний суп з молодою картоплею і огірками
Помийте картоплю від бруду, відваріть її до готовності. В цей час помийте редиску, відріжте кінчики. Коли картопля охолоне, зніміть з неї шкірку та натріть овочі на середній терці, разом з редискою і огірками. Очистьте і розчавіть часник.
Налийте в каструлю йогурт, кефір і розсіл. Пересипте овочі та часник, додайте сіль та перець до смаку.
Промийте і подрібніть кріп і зелену цибулю, додайте їх до холодного супу. Перед подачею суп необхідно поставити в холодильник на одну годину.
Салат з молодою картоплею, яйцем і беконом (ілюстративне фото: Freepik)
Для того, щоб приготувати такий ситний салат, необхідні ці продукти:
Як готувати салат з молодою картоплею, яйцем і беконом
Відваріть яйця круто. В цей час приготуйте заправку для салату. Для цього промийте петрушку, подрібніть її, присипте цукром і злегка розітріть ложкою.
Після цього пересипте петрушку до миски. Очистьте часник, натріть його на маленькій терці до петрушки.
Влийте оливкову олію, соєвий соус і лимонний сік, перемішайте заправку.
Ретельно помийте картоплю, розріжте на скибки і обсмажте до готовності в соняшниковій олії та спеціях.
Після цього обсмажте нарізаний скибочками бекон. Очистьте і наріжте "пір'їнками" цибулю, яйця почистьте і розріжте на 6 частин. Помідори помийте і наріжте на 2-4 частини. Листя салату помите і порвіть.
Викладіть його першим в миску, потім додайте картоплю, бекон, яйця, цибулю та помідори. Залийте салат соусом і перемішайте.
Гратен з молодої картоплі (ілюстративне фото: Freepik)
Щоб приготувати гратен з молодою картоплі, потрібні такі інгредієнти:
Як готувати гратен з молодої картоплі
Помийте картоплю і відваріть її до готовності. Зачекайте, доки вона злегка охолоне - і наріжте кружальцями або скибочками.
З капусти необхідно зняти 8 листків - їх потрібно бланшувати протягом 3 хвилин у киплячий, злегка підсоленій воді.
Нашаткуйте решту капусти, підсоліть її і обсмажте в олії протягом 15 хвилин, до готовності.
Цибулю потрібно почистити і подрібнити - і також обсмажити до золотистого кольору. Після цього цибулю потрібно додати фарш.
Вистеліть форму для запікання 6 листками капусти, потім викладіть половину фаршу. На фарш викладіть шар картоплі, а на неї - тушковану капусту. Зверху викладіть решту фаршу і накрийте листками капусти.
Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте гратен протягом 1 години.
Кіш без тіста з помідорами (колаж: РБК-Україна)
Для того, щоб приготувати кіш з картопляного тіста, потрібні ці складники:
Як готувати кіш без тіста з помідорами
Ретельно помийте молоду картоплю, відваріть її до готовності. Потім перекладіть в керамічну форму і притисніть склянкою так, щоб шар картоплі рівномірно заповнив всю поверхню форми.
Після цього картоплю необхідно випікати при 180 градусах приблизно 10-15 хвилин, до утворення легкої скоринки.
В цей час приготуйте сметанну заливку. Для цього розбийте в миску яйця, додайте сметану, сіль та перець. Ретельно перемішайте до однорідної консистенції.
Помийте помідори, розріжте їх на 4 частини. Промийте листя шпинату, а сир натріть на великій терці.
Викладіть на запечену картопляну основу 2/3 помідорів, майже все листя шпинату - і присипте частиною натертого сиру. Залийте кіш яєчною сумішшю і присипте рештою сиру.
Зверху розкладіть листя шпинату і помідори. Запікайте кіш протягом 35 хвилин за температури 180 градусів - до утворення золотистої скоринки.
Нещодавно ми розповідали про те, які незвичні страви можна приготувати з кабачків.
Читайте також, як приготувати вишукану страву з локшиною.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: кулінарні ресурси Shuba, Cookpad, Instagram-сторінка кулінарної блогерки "oh_kate_cook".