ua en ru

7 продуктів, які містять вітамін К і забезпечують нормальне згортання крові

7 продуктів, які містять вітамін К і забезпечують нормальне згортання крові Чим корисний вітамін К для здоров'я (фото: Freepik)

Вітамін K важливий для загального стану здоров’я, тому важливо уникати дефіцитів. Є певні продукти, які швидко наситять організм таким мікроелементом.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Ольги Безуглої.

Чим корисний вітамін К

Вітамін K - це незамінний жиророзчинний елемент, який:

  • забезпечує нормальне згортання крові
  • сприяє формуванню міцних кісток
  • підтримує здоров’я серця

Він існує у двох основних формах - K1 (філлохінон), який переважно міститься у зелених листових овочах, і K2 (менахінон), який синтезується бактеріями та міститься у ферментованих продуктах, яйцях і м’ясі.

Вітамін K2 має додатковий вплив на здоров’я кісток і серцево-судинної системи.

Ознаки дефіциту

До ознак дефіциту вітаміну К відносять:

  • кров довго згортається
  • часті носові кровотечі чи синці без явних причин
  • рани та подряпини довго не загоюються
  • остеопенія та остеопороз (крихкість кісток)

Дефіцит вітаміну K трапляється рідко у здорових дорослих, оскільки він надходить із їжею і частково синтезується бактеріями кишківника.

Проте групи є ризику - новонароджені, люди з порушенням всмоктування жирів.

До причин дефіциту відносять:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту (целіакія, муковісцидоз, захворювання тонкого кишечника
  • порушення відтоку жовчі (холестаз)
  • тривале застосування антибіотиків
  • недостатнє споживання жирів у раціоні

Які продукти містять вітамін К

Продукти, багаті на вітамін К:

  • зелені листові овочі: шпинат, капуста, броколі, кале
  • брюссельська капуста
  • ферментовані продукти та напої
  • сир, яйця, йогурт
  • соєві боби
  • рослинні олії (особливо соєва та ріпакова)
  • горіхи

Вітамін К1 міститься переважно у зелених овочах, тоді як вітамін К2 присутній у ферментованих продуктах (квашена капуста), сирі, мʼясі та яйцях.

За словами експерта, вітамін буде краще засвоюватись разом із жирами, тому додавайте до страв авокадо, горіхи або авокадо.

А також враховуйте, що термічна обробка овочів може знизити вміст вітаміну К, тому краще споживати їх у сирому або мінімально обробленому вигляді.