Рисова крупа – традиційний продукт азіатської кухні, що непогано прижився в Україні. З рису роблять не лише каші та голубці, а й готують усілякі десерти. Але чи корисна рисова каша?
Усю правду про цю крупу розповів у Instagram сімейний лікар Михайло Цуряк.
У рисі містяться такі поживні речовини:
Вищезгадані компоненти мають позитивний вплив на роботу нервової системи та серця.
Ще однією важливою властивістю рису є відсутність глютену. Тому людям з непереносимістю глютена можна їсти рис. Глютен може посилювати прояви алергії, тому рисова каша рекомендована при лікуванні алергічних захворювань.
Рис також показаний при захворюваннях шлунка та кишечника, зокрема при гастритах та запальних процесах у кишечнику, що супроводжуються проносами (рис має закріплювальний ефект).
Нешліфований рис містить більше вітаміну В, проте його смакові якості нижчі за шліфований варіант. Тому нешліфований рис рекомендується вживати тим людям, які харчуються переважно рисом, і не вживають інших круп та продуктів, що містять вітаміни В. Якщо ваш раціон збалансований різними продуктами, можна спокійно вживати шліфований рис.
Рис не рекомендують людям, які схильні до запорів та при неконтрольованому цукровому діабеті (високий глікемічний індекс).
Нагадаємо, що українцям розповіли, що буде із цінами на гречку.
Читайте також, нутріціолог розповіла, які овочі не можна варити та смажити.