Хоча квасоля зазвичай класифікується як здорова їжа, на жаль, вона може бути тригером посилення симптомів для багатьох людей із синдромом подразненого кишечника (СПК) та/або надмірним розростанням бактерій у тонкій кишці (SIBO) через високий вміст FODMAP речовин.
Про це на Facebook розповіла директор однієї із приватних клінік Києва Наталія Сливка.
Лікар пояснила, що стручкова квасоля, червона квасоля і квасоля пінто - це все представники одного виду звичайної квасолі.
Тільки стручкова, на відміну від своїх родичів, ще зовсім незріла.
Вона має зовсім інший склад і характеристики, а також свою сферу застосування в кулінарії.
Стручкова квасоля - це чудовий низькокалорійний об'ємний продукт. Цей різновид квасолі є low-FODMAP продуктом, тобто не викликає здуття.
"При цьому стручкова квасоля практично не містить олігосахаридів, які присутні у зрілій квасолі і саме викликають здуття та гази", - написала медик.
Червона квасоля і квасоля пінто - найпопулярніші різновиди зрілих бобів, це одне з найкращих джерел рослинного білка.
Вміст харчових волокон у них просто космічний, з'ївши 100 г, ви покриєте 1/3 добової потреби. З плюсів також в них багато вітамінів та мікроелементів. На жаль, зрілі боби містять велику кількість галактоолісахаридів та фруктанів, які ми зовсім не здатні засвоїти, оскільки у нас немає необхідних ферментів (альфа-галактидази).
Газоутворення виникне у будь-якої людини від стандартно приготовлених 50 г квасолі.
До речі, консервована квасоля є безпечнішою, ніж варена за рахунок розчинення та переходу у навколишнє середовище фодмап речовин.
Лімська квасоля дійсно містить менше FODMAP порівняно з іншими видами квасолі.
Насолоджуйтесь консервованою квасолею Ліма, дотримуючись порції ¼ склянки (39 г).
Нут вважається низьким FODMAP продуктом - до ¼ склянки (42 грами) порції.
Вибирайте консервований нут замість сирого (або свіжозвареного) та обов'язково злийте воду та промийте, щоб ще більше зменшити вміст FODMAP.
Читайте також, чи дійсно від солодощів гладшають і в який час їх краще їсти.