Кутя на Різдво. Швидкий рецепт найсмачнішої традиційної страви
Кутя - це традиційна основна різдвяна страва, яку готують з вареної пшениці, додаючи мед і мак. Кутя символізує жертву Богу, бо пшениця з медом є сакральною частиною святої вечері. Мак символізує мучеництво, безневинно пролиту кров.
У матеріалі Styler читайте простий та швидкий рецепт куті.
Для куті вам знадобляться:
- 200 грамів (1 склянка) шліфованої пшениці (якщо вона нешліфована, то варити 2 години),
- 150-200 грамів сухофруктів для компоту,
- 100 грамів маку,
- 100 грамів родзинок,
- десяток волоських горіхів,
- 1 ч. л. меду,
- сіль.
Як приготувати кутю (покроковий рецепт)
На склянку пшениці візьміть 2 склянки води, доведіть до кипіння, посоліть, додайте краплю олії та засипте пшеницю, потім варіть 20 хвилин.
Водночас у другій каструлі зваріть компот із сухофруктів також у двох склянках води. Варити його потрібно 10-15 хвилин.
Родзинки залийте окропом, залиште на 10-15 хв набухнути і потім злийте воду. Мак необхідно перемолоти в кавомолці.
Волоські горіхи подрібніть у блендері, якщо його немає – то у ступці. Склянку компоту остудіть і розчиніть в ній ложку меду, після чого влийте в кутю, додайте мак, родзинки, горіхи й ретельно перемішайте.
Якщо ви використовували нешліфовану пшеницю, то заливати компот із медом потрібно перед подачею на стіл, інакше пшениця стане твердою.
Вашу кутю ви можете прикрасити ягодами гранату.
Читайте також, що Клопотенко представив рецепт різдвяної паляниці.