Курка чи індичка? Дієтолог розказав, яке м'ясо насправді корисніше
М'ясо курки та індички дуже популярне в Україні та в магазинах є чималий вибір обох продуктів.
Який з цих продуктів більш корисний для організму, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на дієтолога Франса Лангемана Рота виданню Today.
Що корисніше курка чи індичка?
І курка, і індичка відомі своєю високою кількістю нежирного білка, і вони обидва є доступними варіантами для споживачів, які піклуються про своє здоров’я. Але є нюанси, коли справа доходить до харчової цінності обох птахів, і те, що краще для вас, залежить від того, про яку частину курки чи індички ми говоримо, і як вони готуються.
Згідно з базою даних поживних речовин USDA, 85 грамів вареної курячої грудки без шкіри та кісток містять:
- 128 калорій
- 26 грамів білка
- 2,7 грама жиру (0,8 грама насиченого жиру; 0,7 грама поліненасиченого жиру)
- 88 міліграмів холестерину
- 0 грамів вуглеводів
- 0 грам клітковини
- 0,39 міліграма заліза
- 0,77 міліграма цинку
- 94 міліграма холіну
Згідно з базою даних поживних речовин USDA, 85 грамів вареної грудки індички без шкіри та кісток містять:
- 125 калорій
- 26 грамів білка
- 1,7 грама жиру (0,5 грама насиченого; 0,45 грама поліненасиченого)
- 68 міліграмів холестерину
- 0 грамів вуглеводів
- 0 грам клітковини
- 0,6 міліграма заліза
- 1,46 міліграма цинку
- 72 міліграма холіну
Хоча обидва птахи забезпечують однакові поживні речовини, індичка без кісток і шкіри є зовсім трішки переможцем.
Де найбільше холестерину?
Якщо ви стежите за рівнем холестерину, найкраще вживати біле м’ясо будь-якої птиці. А для тих людей, які люблять хрустку шкірку індички або курки, знайте, що це додасть додаткових калорій і приблизно 4 додаткові грами жиру. Зазначимо, що в курці і індичці однаковий рівень холестерину - 109 мг у 85 грамах.
Де більше білку?
Якщо ви порівняєте темне м’ясо курки та індички, ви побачите, що індичка має невелику перевагу (точніше, 3 грами), коли йдеться про білок.
Обидва птахи вважаються чудовими джерелами білка, а також забезпечують такі важливі поживні речовини, як залізо, цинк і селен, які беруть участь у підтримці нашої імунної системи на піку.
Що легше засвоюється?
Обидва птахи в цьому питанні рівні, коли йдеться про травлення. На відміну від червоного м’яса, більшість людей легко перетравлюють як індичку, так і курку. Тільки майте на увазі, що жир у шкірці довше перетравлюється.
І курка, і індичка - справді чудовий вибір для споживачів, які піклуються про своє здоров’я, і обидва продукти заслуговують місця на вашій тарілці. Але якщо ви віддаєте перевагу темному м’ясу і намагаєтеся збільшити щоденне споживання білка, то індичка випереджає курку. Крім того, вона містить більше холіну, поживної речовини, життєво необхідної для здоров’я мозку та пам’яті.
Читайте також про 5 простих продуктів, які продовжують молодість.
А також ми писали про топ-5 каш, які продовжують молодість.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.