Ви запаслися маринованими і солоними огірочками, а банки поздувалися і постріляли? Це звісно прикро, але в деяких випадках ситуацію виправити можна.
Які огірки можна їсти, а які викинути одразу - читайте в матеріалі Styler нижче.
Якщо розсіл у банку з огірками помутнів, а кришка здулася, то такі огірки вживати в їжу ризиковано. Це означає, що у банку потрапили бактерії, шкідливі як для овочів, а й у людини.
Якщо мова йде саме про мариновані огірки, в рецептурі яких є оцет і цукор, здуття банки означає, що таким огіркам прийшов кінець. Адже попри міцні консерванти (такі як оцет), у банці завелися патогенні мікроорганізми.
До того ж такі огірки точно будуть вам не до смаку. Вони стають м'якими і несмачними. Зіпсовані мариновані огірки краще викинути одразу і не робити наступного разу помилок при консервуванні.
Те ж саме стосується різних огіркових салатів. Таку консервацію вже не врятувати.
Якщо мова йде про солоні огірки, які консервуються методом кількаденного сквашування і єдиний консервант в них сіль, то з такими огірками ще можна повозитися.
Якщо ви помітили здуті кришки, вживайте заходів одразу, поки не постріляло.
Треба злити розсіл, прокип'ятити його, залити їм огірки на 5 хвилин, потім знову злити його та ще раз прокип'ятити. Остудити трохи розсолу і залити в банки, закривши їх чистими поліетиленовими кришками (або закатати, на ваш розсуд). Далі вони зберігатимуться нормально.
Проте вживати такі огірки без додаткової обробки не варто. Промаркуйте банку чимось на кшталт "на розсольник" і варіть з них супи, солянки і таке інше.
Якщо ж банка з солоними огірками все ж вибухнула, такі огірки краще дістати і додатково промити під проточною водою низької температури та залишити у чистій холодній воді приблизно на п'ятнадцять-двадцять хвилин.
Розсіл двічі перекип'ятити або зварити свіжий. Закрити огірки в оновленому розсолі по другому колу та закатати банки. Знову ж таки їсти їх краще у переробленому вигляді.
Раніше ми писали, чому огірки в банках покриваються білим нальотом, і як цього уникнути.
Також читайте, чи можна їсти позаторішнє варення.