У сучасному світі багато людей відають перевагу рослинному молоку аніж коров'ячому. Дієтолог розповіла, чи справді рослинне молоко корисніше за традиційне.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Наталії Самойленко.
За словами експерта, для того, щоб зробити раціон здоровішим та безпечнішим, варто обирати корисне молоко.
"Насправді рослинне молоко важко назвати молоком, це скоріше рослинна заміна і таким альтернативним молоком може бути молоко з горіхів. Його багатий асортимент можна побачити в супермаркеті - це молоко зі злаків", - йдеться у повідомленні.
Наприклад, є молоко гречане, вівсяне, але все ж таки краще пити каву без молока.
Якщо це молока коров'яче, то в ньому досить високий інсуліновий індекс, тобто воно стимулює підняття інсуліну і це небезпечно для людини з діабетом 2 типу, інсулінорезистентністю або іншими порушенням обміну речовин.
Дієтолог зазначила, напої з молоком будуть просто заважати худнути.
До того ж, якщо молоко альтернативне рослинне, то вважайте, що ви будете споживати надмірну кількість вуглеводів, тому що якщо в складі буде доданий цукор.
Тому, якщо вже обирати альтернативне молоко, то варто дивитись на склад і обирати без цукру. Кокосове більше безпечний варіант альтернативного варіанту молока.
Лактоза - (молочний цукор), повна або часткова непереносимість якої спостерігається у переважної більшості людей.
Казеїн - (бета-казеїн А1) - саме його вчені і лікарі все частіше називають справжньою причиною непереносимості молока. Казеїн розщеплюється в шлунково-кишковому тракті з вивільненням пептиду бета-казоморфін-7 (BCM7), який має опіоїдні властивості і може викликати запальні процеси в організмі. Однак останні дослідження показали, що казеїн знижує кров'яний тиск.
Холестерин - створює в судинах бляшки, що перекривають потік крові, отже, може призводити до інсультів та інфарктів.
Обравши рослинну альтернативу коров’ячому молоку, варто читати етикетки продуктів і вибирати ті варіанти рослинного молока, в яких зазначено кальцій і вітамін D як додані інгредієнти в достатній кількості, а також намагатися додавати до свого раціону інші джерела кальцію і вітаміну D.
Рослинне молоко переважно не забезпечує отримання потрібної кількості деяких поживних речовин (передусім, білку, кальцію та вітаміну В12), оскільки його вміст не є еквівалентними коров’ячому молоку.
Раніше ми повідомляли, коли краще за все їсти вуглеводну їжу для схуднення.
Також ми писали про 6 ознак, що молочні продукти шкодять організму.