Кожного року господині роблять закрутки на зиму, адже у свіжому вигляді овочі довго не зберігаються. Як виявилось, консервовані овочі краще підходять для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань, ніж свіжі плоди.
РБК-Україна (проект Styler) розповідає, чому консервовані помідори дуже корисні для організму.
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: Instagram-сторінка професора Королівського коледжу Лондона Тіма Спектора та сайт National Library of Medicine.
Епідеміолог і професор Королівського коледжу Лондона Тім Спектор розповів, що усі думають, що свіже означає краще, але це не так.
За словами лікаря, одним із прикладів цього є консервовані помідори, які можуть допомогти захистити від смертельних захворювань, таких як інсульт, хвороби серця і рак.
Фахівець зазначив, що консервовані помідори є основним джерелом лікопіну - форми каротину. Про це він розповів більш ніж 580 тисяч підписникам в Instagram.
Також експерт послався на наукове дослідження у журналі Рак простати і захворювання простати 2018 року.
Аналіз досліджень за участю понад 260 тис. учасників показав, що споживання томатів пов’язане зі зниженням ризику раку простати.
Вчені заявили, що це конкретно пов’язано з томатними продуктами, вареними помідорами і соусами. Однак жодної з цих асоціацій не було виявлено у свіжих томатах.
Інше дослідження 2019 року дійшло висновку, що висока концентрація лікопіну в сироватці пов’язані зі значним зниженням ризику інсульту (26%), смертності (37%) і серцево-судинних захворювань (14%).
Також було проаналізовано 72 дослідження лікопіну на людях і тваринах. Було виявлено, що 70% наукових робіт підтвердили протиракові властивості лікопіну.
Тім Спектор додав, що лише заморожений горох зберігає більше вітаміну С, ніж його свіжий аналог. До того ж заморожений шпинат допомагає засвоювати більше заліза, ніж свіжий.
Раніше ми повідомляли, які помідори категорично не можна їсти.
Також ми писали, як зібрати і зберігати насіння помідорів, аби воно потім дало найкращий урожай.