ua en ru

Кому не можна їсти кутю, аби не нашкодити здоров'ю

Кому не можна їсти кутю, аби не нашкодити здоров'ю Кому не можна їсти кутю (фото: РБК-Україна)
Автор: Юлія Гаюк

Кутя - це традиційна українська страва на Святвечір. Вона складається з багатьох інгредієнтів. І якщо кутя сама по собі не є шкідливою, то окремі її складові деякі люди можуть просто не терпіти.

РБК-Україна (проєкт Styler) розібралося, кому не можна їсти кутю та до чого це може призвести.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: допис лікаря Михайла Цюрака в Instagram, сайт Nok.Org.ua, коментар дієтолога Ольги Безуглої для "Фактів", допис дієтолога Світлани Фус у Facebook, допис нутриціолога Яни Легези в Instagram, матеріал ChangeUA.

Пшениця

Цілі зерна містять велику кількість вітамінів групи B, клітковини, рослинного білка та інших поживних речовин. Проте пшениця може бути шкідливою для тих, у кого нетерпимість глютену. Це захворювання називається целіакія.

Глютен також може викликати її у схильних до неї людей. Целіакія характеризується пошкодженням стінок тонкого кишківника і порушенням абсорбції поживних речовин.

А ще пшениця може спричиняти здуття кишківника. Тому людям із проблемами травлення варто подумати, чи вживати кутю з пшеницею під час застілля. У випадку чого її можна замінити на іншу безглютенову крупу, наприклад, на рис.

Мак

Мак містить вітаміни РР і В, а також мікроелементи кальцій, фосфор, залізо, калій, магній, марганець, мідь. Однак при вживанні варто контролювати порцію.

Якщо у вас є проблеми з органами травлення, алергічні захворювання в анамнезі, відстежуйте індивідуальні реакції. Велику кількість маку не рекомендують споживати дітям і літнім людям.

А ще у великій кількості мак викликати сонливість чи закреп.

Волоські горіхи

Лікарі завжди рекомендують споживати невелику кількість горіхів щодня. Їхній недолік полягає в тому, що горіхи - це калорійний продукт. Наприклад, у 100 грамах міститься 690 ккал.

Є групи людей, кому не варто споживати горіхи:

  • алергіки, адже горіхи - один з найсильніших алергенів в природі
  • люди з хворобами шкіри. Горіхи можуть спровокувати загострення екземи, псоріазу, нейродерміту тощо.
  • людям з хворобами ШКТ і підшлункової залози. Горіхи не можна вживати при коліті, виразці, гастритах, ентрероколітах.
  • людям з хворобами нирок не варто їсти арахіс
  • дітям до 4 років

Сухофрукти

Сухофрукти мають користь для серця, проте якщо в них не перевищена кількість цукру. Тому від надмірного споживання варто утриматися людям, які хворіють на цукровий діабет та ожиріння.

У помірній кількості таким людям можна сушені груші, яблука, ягоди смородини. Варто звертати увагу на не солодкі сорти.

Мед

Лікарі не радять давати продукт дітям до трьох років, оскільки є висока ймовірність розвитку алергії.

Утриматися від продукту чи принаймні мінімізувати його вживання потрібно тим, у кого є проблеми з печінкою, підвищений тиск, гіпертонія, ожиріння.

А надмірне вживання може стати причиною порушень у роботі підшлункової залози. Мед містить фруктозу, яка має нижчий глікемічний індекс, ніж цукор. Це варто взяти до уваги діабетикам.

У кутю варто додавати лише натуральний мед через те, що штучний може містити небажані хімічні додатки.