З якого м'яса не можна варити холодець: це знають лише досвідчені господині
Холодець - традиційна українська страва, яка часто з'являється на святковому столі. Однак, не всі знають, що не будь-яке м'ясо підходить для його приготування.
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, яких помилок досвідчені господині і господарі завжди радять уникають при виборі м'яса для варіння холодцю.
З якого м'яса не варто варити холодець
Хоча холодець можна варити з багатьох видів м'яса, деякі не слід використовувати для приготування цієї відомої страви. Адже вони псують смак та текстуру холодцю, перешкоджаючи застиганню.
М'ясо без шкіри, хрящів і кісток
М'ясо без шкірки, без кісток і без хрящів, наприклад, філе курки або індички, не буде виділяти колаген. Тому холодець з нього буде водянистим, з менш вираженим смаком.
Тонке м'ясо, яке не дає достатньо желатину
Деякі види м'яса, такі як телятина або куряче філе, не мають достатньо сполучних тканин для утворення бажаного желе в холодці. Тому навіть тривалий час варіння бульйону з цих видів м'яса не забезпечить належного застигання страви.
М'ясо з високим вмістом жиру
Не варто використовувати м'ясо з великою кількістю жиру для приготування холодцю, таке м'ясо, як свинина з великою кількістю сала.
Жирне м'ясо для холодцю - не найкращий варіант (ілюстративне фото: Freepik)
Надмірний жир може вплинути на текстуру страви та погіршити смак холодцю. Крім цього, жир перешкоджає застиганню страви.
М'ясо старих тварин
Деякі види м'яса, зокрема м'ясо старих тварин або занадто жорсткі частини м'яса, може бути складно відварити до потрібної м'якості - наприклад, деякі види "старого" яловичого м'яса.
Хоча м'ясо і кістки старих тварин виділяють більше колагену, якщо м'ясо не розварюється до кінця, холодець не буде мати приємну текстуру, а його смак може стати дещо гіркуватим.
М'ясо, яке зберігалося неправильно або надто довго
Не варто використовувати старе або неправильно збережене м'ясо для приготування холодцю, оскільки воно може виявитися неякісним і вплинути на смак страви.
М'ясо, яке зберігалося неправильно або яке мало дуже довгий термін зберігання, може мати неприємний запах або смак, що зробить холодець непридатним для вживання.
М'ясо зі спеціями
Деякі види м'яса, особливо з додаванням різних спецій, які використовуються в виробництві ковбас чи м'ясних напівфабрикатів, можуть надавати небажаного смаку холодцю.
М'ясо зі спеціями не варто використовувати для холодцю (ілюстративне фото: Freepik)
Які продукти не треба класти в холодець
Для того, щоб зробити смак холодцю цікавішим та більш насиченим, до бульйону додають овочі, спеції та інші види м'яса. Однак деякі можуть безнадійно зіпсувати страву.
Занадто багато спецій
Холодець зазвичай не потребує великої кількості спецій, адже його смак формується завдяки поєднанню смаку м'яса, колагену та інших інгредієнтів.
Додавання надмірної кількості прянощів може затьмарити натуральний смак холодцю. Наприклад, багато часнику, перцю або гострих спецій може зробити аромат холодцю занадто різким.
Нестандартні трави та спеції
Хоча трава, така як чебрець чи розмарин, може додавати аромату певним стравам, вони не підходять для холодцю.
Їх сильний запах може "перебити" натуральний смак м'яса і зробити холодець занадто ароматним. Найкраще використовувати лише базові спеції, такі як лавровий лист, чорний перець і сіль.
Овочі з високим вмістом рідини
Овочі з високим вмістом води, такі як огірки, помідори чи салат, не є хорошими додатками до холодцю.
Що не можна додавати в холодець (ілюстративне фото: Freepik)
Ці продукти можуть значно змінити консистенцію страви, зробивши її водянистою і менш густою. Тому для холодцю найкраще використовувати овочі, які зберігають свою форму під час варіння, наприклад, моркву або цибулю.
Продукти з високим вмістом жиру
Додавання великої кількості жиру, особливо в вигляді сала або жирних шматків м'яса, не тільки погіршує текстуру страви, а й може зробити холодець занадто важким для перетравлення.
Тверді фрукти та ягоди
Додавати до холодцю свіжі фрукти або ягоди не слід, оскільки вони можуть не поєднуватися з іншими інгредієнтами і вплинути на текстуру страви.
Наприклад, кислі ягоди або яблука можуть створювати неприємний смак у страві і навіть руйнувати структуру желе.
Солодкі інгредієнти
Попри те, що в кулінарії трапляються експерименти із солодкими стравами, додавати до холодцю такі інгредієнти, як мед або цукор, не варто.
Солодкі продукти порушують баланс смаків холодцю - він має бути більш нейтральним або навіть злегка солонуватим, тому надмірна кількість солодощів може зробити смак бридким.
Молочні продукти
Додавати молочні продукти до холодцю, зокрема сметану чи молоко, не рекомендується.
Це може порушити хімічні процеси, що відбуваються під час варіння, і призвести до небажаних змін у текстурі та смаку.
Які частини туші найкраще використовувати для холодцю
Готувати холодець можна з одного чи декількох видів м'яса. Наприклад, зі свинини, яловичини, баранини, дичини чи птиці. Вважається, що поєднання декількох видів м'яса зробить холодець набагато смачніше.
Крім цього, можна використовувати свіже м'ясо або заморожене, повністю відтале.
З якого м'яса варити холодець (ілюстративне фото: Freepik)
Для приготування смачного холодцю важливо використовувати м'ясо з високим вмістом з'єднувальних тканин, таких як жилки, хрящі та кістки. Наприклад, свинячу рульку, вуха, ніжки, крила та курячі лапки..
Ці частини м'яса виділяють колаген під час варіння, який перетворюється на желатин і робить холодець густим і желейним. Втім, ніжки потрібно замочити на декілька годин, а потім ретельно почистити від бруду.
В ідеалі, приготування холодцю вимагає поєднання м'яса з невеликим вмістом жиру, зокрема свинячі або яловичі кістки, що мають достатньо м'ясних волокон, але без великої кількості сала.
Якщо є сумніви в якості м'яса, радять після першого закипання злити воду, промити м'ясо та каструлю, а потім зварити бульйон з новою водою.
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете приготувати смачний і ароматний холодець, який стане окрасою будь-якого святкового столу.
Нещодавно ми писали про 10 помилок під час приготування картоплі, які псують всю страву.
Крім цього, розповідали, як зварити ідеальне яйце пашот.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: Eating Well, Serious Eats, The Kitchn, Cookfood, Facebook-сторінка м'ясного магазину "М‘ясник".