Останніми роками стало популярним рослинне молоко. Воно містить багато корисних вітамінів та мінералів, проте чи може воно повноцінно конкурувати із тваринним?
Про те, яке молоко найкорисніше для здоров'я, читайте у матеріалі нижче.
Рослинне молоко виготовляють із мигдалю, вівса, рису та ряду інших продуктів. Відповідно корисні властивості залежать від рослини, з якої зробили напій. Таке молоко хоч корисне, проте поступається тваринному.
"Коров’яче і козяче молоко набагато корисніше рослинного. Бо останнє містить набагато менше білка. З погляду вмісту кальцію теж програє, або кальцію немає зовсім. Якщо доводиться використовувати рослинне молоко, тоді потрібно робити вибір на користь продукту, збагаченого кальцієм", - розповіла лікар-дієтолог Наталія Круглова.
Вона наголосила, що тільки у соєвому молоці міститься стільки ж білка, скільки в коров'ячому та козячому. Цей продукт також є джерелом біодоступного кальцію.
Лікарка зауважує також, що молоко має бути у раціоні, але є певні обмеження щодо його вживання.
Дітям до року не варто давати незбиране коров'яче молоко. Для них найкраще грудне вигодовування. Також можна вводити у раціон адаптовані суміші.
Рослинне молоко має попит у вегетаріанців та людей з непереносимістю лактози чи алергією на білок коров'ячого молока. Ці напої часто споживають під час посту, коли не можна вживати тваринну їжу.
У молоці багато D-галактози, яка може перетворитися на глюкозу під час нормального обміну речовин в організмі.
Надлишок D-галактози може викликати системний окислювальний стрес і в результаті призвести до хронічного запалення та багатьох хронічних хвороб.
Зокрема, дослідження підтвердили, що вживання великої кількості молока збільшує ризик остеопорозу і переломів. Тому рекомендують вживати 1-2 склянки молока в день. Більша кількість може призвести до накопичення D-галактози.
Читайте також про те, який хліб корисніший - білий чи чорний.
Раніше ми розповідали про те, чому надмірне вживання білого рису катастрофічно шкодить організму.