Різні люди засвоюють молочні продукти по-різному. Важливо знати, на що звертати увагу при виборі молока в магазині.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт медичної спільноти "Бережи себе".
Мікробіолог та кандидат біологічних наук Олена Лівінська розповіла, що люди почали споживати молоко тварин близько 10 тисяч років тому - коли почали одомашнювати кіз та корів.
Орієнтовно тоді ж виникла корисна мутація, яка дозволила людині додати молоко до свого раціону. Йдеться про можливість у дорослому віці виробляти фермент (лактазу) для розщеплення молочного цукру (лактози).
У випадку людей, які не мають лактази (ферменту), організм самостійно не може розщеплювати й засвоювати молочний цукор. Тоді він у незміненому вигляді потрапляє в дальні відділи кишківника. А там часто за таких умов утворюються гази.
Для людей, організм яких виробляє лактазу, молоко стало додатковим джерелом вітаміну D та калорій. Тож ця корисна мутація надала відчутні еволюційні переваги та швидко поширилася.
Людям із непереносимістю лактози варто пам’ятати:
Для людини молочні продукти є джерелом повноцінного легкозасвоюваного білка, а також кальцію та вітаміну D.
Існує з десяток різноманітних типів молочних продуктів, серед них: молоко, ферментовані молочні напої, сири, масло, продукти із сироватки та казеїну.
Молочні продукти містять насичені жири. За рекомендаціями ВООЗ, їхня частка в раціоні має бути контрольованою (до 25 г на добу). Це не є підставою обирати знежирені продукти, проте слід дотримуватися розумної помірності.
Також деякі молочні продукти містять значну кількість вільних цукрів. Наприклад, обираючи йогурти з наповнювачами, варто враховувати, скільки цукру вони додають до вашого денного раціону (межа на день - 50 г).
Молочні продукти - привабливе поживне середовище для розвитку бактерій. Зокрема, патогенних, як-от збудників сальмонельозу, лістеріозу та бруцельозу.
При виборі та зберіганні молочних продуктів, потрібно дотримуватись таких порад:
За словами експертів, категорично не можна споживати магазинне молоко, що самовільно скисло.
При приготуванні кисломолочних напоїв використовують спеціальні закваски, що містять молочнокислі бактерії. Коли скисає домашнє некип’ячене молоко, це відбувається за участі молочнокислих бактерій, що туди потрапили від тварини.
Магазинне молоко після термообробки теж згодом може скиснути, але вже внаслідок діяльності мікроорганізмів, які потрапили туди з навколишнього середовища.
Важливо, що далеко не завжди це можуть бути саме молочнокислі бактерії. Таке молоко часто має гіркуватий присмак і може спричинити харчове отруєння.
Раніше дієтолог розповідала всю правду про знежирену "молочку".
Також читатйе, як приготувати сир із трьох літрів молока та ложки солі.