Кавуни треба їсти із сіллю. Дієтолог пояснила несподівану вигоду від такого поєднання
Кавуни багаті на корисні мінерали та вітаміни, які необхідні організму для повноцінного функціонування. А щоб ще більше отримати переваг від споживання цього продукту - його треба посипати сіллю.
Про це пише дієтолог Світлана Фус в Instagram.
Чим корисні кавуни
"Кавуни протягом всього року представлені на полицях великих супермаркетів. Але без сумніву, найсмачніші та найкорисніші вони наприкінці літа. Соковитий та солодкий кавун чудовий сам по собі, але у поєднанні з іншими інгредієнтами здатен розкритися зовсім по-іншому. До того ж плід кавуна містить 92% води, а отже вживання його насичує організм вологою та корисними вітамінами, мінералами та антиоксидантами", - пише дієтолог.
Червоним кольором кавун забезпечує антиоксидант лікопен, який знижує ризик розвитку раку та діабету.
"Якщо для вас це важливий момент, обирайте кавун насиченого червоного кольору та з мінімальною кількістю кісточок. І чим стигліший, тим краще", - наголошує Фус.
Чому кавуни варто посипати сіллю
Вона також додає, що кавун нормалізує роботу серцево-судинної системи, адже у його складі є магній, калій, вітаміни А, В6, С та амінокислота цитрулін, яка здатна знизити артеріальний тиск.
"Вітамін С зміцнює імунну систему та допомагає організму засвоювати залізо, тоді як вітамін А має вирішальне значення для здоров’я шкіри та очей. Якщо з’їсти кавун, посипаний сіллю, отримаєте не тільки нові гастрономічні враження, а ще й поповните запас втрачених електролітів після тренування", - каже дієтолог.
З чим найкраще їсти кавуни
Кавун можна поєднувати з іншими продуктами без шкоди для здоров’я, наприклад, з м’ясом чи сиром.
"Лише слідкуйте за кількістю вжитого. Кавун багатий фруктозою, яка переробляється у кишківнику утворенням газів. Тому, якщо кавуна переїсти, це призведе до неприємних відчуттів у шлунково-кишковому тракті. Не можу сказати точну норму кавуна в день, бо треба оцінювати харчування з точки зору всього раціону. Але моя загальна рекомендація - не більше 300 г фруктів у день", - пояснює Фус
Людям з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом та надлишковою вагою треба бути обережними і не зловживати кавуном.
"І треба розвіяти міф щодо нітратів у кавунах. Наш організм утворює нітрати і вони потрібні для його нормального функціонування. Більшу загрозу становлять нітрати, які перетворюються в організмі на нітрити. Щоб це сталося, людині потрібно з’їсти дійсно велику кількість кавуна", - говорить дієтолог.
Раніше ми писали про те, що Світлана Фус назвала вітамін, який корисний для здоров'я серця.
Читайте також про те, що краще - здорове харчування чи дієта.