Карпатські лиганці з мачанкою: як готувати одну із старовинних страв української кухні
В українській кухні існує багато страв, які готують уже не одне століття. Рецепти дбайливо передаються з покоління до покоління і часто буває так, що вміють його готувати лише одиниці.
Як приготувати старовинну страву лиганці з мачанкою, розповіли у YouTube-каналі "Кухня як релакс".
Що вам знадобиться:
Для тесту:
- Відварена картопля - 5-7 шт.
- Яйце - 1 шт.
- Борошно - 200 г
- Вершкове масло - 100 г
- Сіль
Начинка:
- Сир - 200 г
- Зелень кропу
- Сіль
Для мачанки:
- Копчене сало - 70 г
- Сметана - 170 мл
- Цибуля - 1 шт.
- Сіль - до свого смаку
Як приготувати карпатські лиганці з мачанкою
Картоплю відварюємо "в мундирі", даємо охолонути, чистимо і натираємо на тертці. Додаємо сіль, перець, збиваємо одне яйце і добре вимішуємо.
Потім насипаємо борошно і знову добре вимішуємо. Вершкове масло потрібно розтопити, додати до тіста і знову вимісити.
Готуємо начинку: домашній сир солимо та додаємо дрібно нарізаний кріп. Вимішуємо.
Поверхню столу посипаємо борошном чи крохмалем. З тіста формуємо кульки, які потім перетворюємо на коржик, додаємо начинку і закриваємо з усіх боків. Лиганцям надаємо форму брусочка чи кульки.
Далі кип'ятимо каструлю води та варимо лиганці як звичайні вареники.
Готуємо мачанку: шматочок копченого сала нарізаємо брусочками. Цибулю нарізаємо кубиками. Ставимо на вогонь сковороду і закидаємо туди сало та цибулю разом. Коли цибуля стане прозорою, додаємо сметану і тушкуємо на середньому вогні, помішуючи лопаткою, ще 5-7 хвилин.
Готові лиганці при подачі на стіл поливаємо мачанкою.
Нагадаємо, раніше ми розповідали рецепт пиріжків на кефірі, які можна приготувати за 5 хвилин.
А ще писали про те, як приготувати мандибурченик із сиром.