Широкий асортимент олій у супермаркетах змушує розгубитись навіть досвідчених господинь, які знають не мало кулінарних секретів. То ж як вибрати найкращий продукт, щоб було не лише смачно, а й корисно для здоров'я?
Про те, як вибрати найкращу олію для приготування страв та від яких варіантів краще відмовитись, розповіла нутриціолог Анастасія Голобородько у Telegram.
"Точка димлення - важливий фактор, що визначає, наскільки олія підходить для приготування їжі. Але як єдиний індикатор вибору - не підтверджується науковими даними. Натомість доведено, що оливкова олія менш схильна до окислення та гідрування при нагріванні, ніж інші олії, оскільки багата на мононенасичені жири", - пише Голобородько.
За її словами, в оливковій олії не утворюється значних слідів трансжирних кислот, які є в перероблених чи перегрітих оліях з насіння та горіхів.
"Проте при нагріванні рафіновані олії більш стабільні, є ж і пристойна рафінація. Наприклад, помаче - мікс оливкової екстра вьорджин та рафінованої", - говорить нутриціолог.
Також Голобородько радить зменшити кількість смажених страв у раціоні. Якщо ж не можете від них відмовитись, то використовуйте меншу температуру під час приготування, меншу кількість олії та не доводьте страви до появи скоринки.
"Якщо полюбляєте соняшникову олію - не смажте на ній, використовуйте як заправку готових страв, зберігайте в непрозорому склі з щільно зачиненою кришкою без доступу світла та кисню", - пояснює експерт.
За словами Голобородько, для приготування та помірного смаження, запікання найкраще використовувати такі олії:
Олії для салатів, овочів, каш (без нагріву та температур) найкраще підходять наступні:
Голобородько радить відмовитись від промислово перероблених олій, маргарину, олії для фритюру і всього, що у великих пластикових пакуваннях, прозорих пакуваннях. Зокрема:
При цьому нутриціолог зазначає, що рапсова олія нормального віджиму годиться для приготування страв.
Раніше ми розповідали про те, як вибрати якісну оливкову олію.
Читайте також про недоліки соняшникової олії та чим можна її замінити.