ua en ru

Яка користь пекінської капусти для організму та як її правильно зберігати

Яка користь пекінської капусти для організму та як її правильно зберігати Яка користь пекінської капусти та кому її їсти не можна (фото: freepik.com)

Пекінська капуста - частий гість в українських супермаркетах і багато хто її купляє, щоб робити взимку поживні вітамінні салати. Насправді ця капуста дуже корисна, особливо в період авітамінозу та частих застуд, бо в ній вітаміну С вдвічі більше, ніж у білокачанній.

Яка ще є користь пекінської капусти для людини, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на коментар дієтолога Наталії Ячмінської для Zaxid.net.

Користь пекінської капусти

У 100 г цього овочу міститься 45% денної норми вітаміну С. Він покращує засвоєння заліза, підвищує імунітет, стимулює виробництво лейкоцитів в крові та сприяє мінералізації кісток.

Дієтолог радить включати пекінську капусту 2-3 рази на тиждень у раціон, бо це допоможе стимулювати обмінні процеси, поліпшити склад крові, очистити організм від шкідливих речовин. А ще допоможе надати організму сили боротися з сезонними простудними захворюваннями та стресами.

Корисні властивості пекінської капусти

  • виводить токсини та отруйні речовини з організму
  • зміцнює імунітет, є відмінним профілактичним засобом від простуд
  • бореться з вільними радикалами й допомагає знизити рівень поганого холестерину
  • стимулює роботу шлунково-кишкового тракту
  • нормалізує рівень цукру в крові (при діабеті 2 типу), полегшує загальний стан
  • сприяє очищенню і нормалізації роботи кишківника
  • допомагає позбутися зайвих кілограмів (у ній багато клітковини, мало калорій і жиру, а вітаміни у її складі прискорюють метаболізм, що впливає на швидкість втрати ваги)
  • стабілізує обмін речовин, гормональний фон, омолоджує
  • благотворно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся
  • позбавляє від безсоння і синдрому хронічної втоми, знімає наслідки стресів, депресій
  • нормалізує підвищений тиск
  • виводить зайву воду з організму

Як зберігати пекінську капусту

Пекінська капуста добре зберігається протягом зими у свіжому вигляді. До весни в ній зберігаються вітаміни, що відрізняє її від багатьох овочів.

Найкраще тримати таку капусті у льоху. Але так, як він є не у всіх, можна зберігати таку капусту просто в холодильнику, у відділі для овочів. Якщо окремого місця нема, то покладіть капусту у пластиковий контейнер з кришкою.

Капуста для зберігання має бути суха, без ушкоджень чи слідів захворювання. Її варто огорнути харчовою плівкою та мити лише перед приготуванням. При дотриманні рекомендацій овоч може зберігатися в холодильнику протягом місяця.

Надрізаний качан капусти може пролежати в холодильнику 5-7 днів, але перед тим потрібно добре просушити його паперовим рушником.

Готують з такої капусти не тільки салати, а й гарячі страви - голубці, тушкована та смажена капуста.

Кому пекінську капусту їсти не варто

Від такої капусти слід відмовитися людям, які страждають нирково-кам'яною хворобою, бо вона багата на пурини. Свіжу капусту не можна їсти при гастриті з підвищеною кислотністю, панкреатиті, загострені виразкової хвороби шлунку, дванадцятипалої кишки, коліті та діареї.