Часто люди намагаються запастися продуктами, хоча це й ризик, адже вони можуть зіпсуватися. Свіжість яєць "на око" в магазині можна визначити за простими ознаками.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Mashed.
Слиз може бути рідким або вже засохлим. Ця ознака може вказувати на бактеріальне зараження й псування. Тому такі яйця категорично не можна їсти.
Якщо ви взяли таке яйце в руки, то їх потрібно вимити, адже є ризик заразитися сальмонелою.
Такий наліт може з'являтися на яйцях та вказувати на погіршення якості чи зараження грибком. Грибкова інфекція може виявлятися у вигляді зеленого, порошкоподібного чи нечіткого чорного нальоту на шкаралупі.
Порошкоподібний наліт виникає, якщо продукт зберігався в теплому чи вологому місці.
Грибок на шкарлупі розмножується, виробляючи токсини, які при потраплянні в організм становлять небезпеку для здоров’я.
Яєчні білки мають прозорий або напівпрозорий вигляд, тому наявність рожевих та червоних плям є ознакою присутності бактерії Pseudomonas.
Якщо вживати яйця, які заражені Pseudomonas, то це може призвести до харчового отруєння. Можуть виникнути такі симптоми: діарея, блювання та спазми шлунка.
Варто пам'ятати, що кров’янисті плями в яйці можуть бути ознакою розриву кровоносних судин у жовтку, що не становить жодної небезпеки.
Якщо білок рідкий і водянистий, це свідчить про неякісний продукт. Свіжий яєчний білок має зберігати свою форму та сильно не розтікатися.
Рідкий або навіть водянистий білок утворюється внаслідок зберігання яєць за високих температур або в приміщенні з низькою вологістю.
Для такого способу потрібно взяти яйце в руку та злегка струсити. Якщо воно свіже, то ви нічого не почуєте.
Однак, зіпсоване яйце видає плескіт - це залежить від накопичення газів усередині яйця.
Що довше яйце лежить, то більше газів у ньому утворюється, а, отже, ним можна отруїтися.
Симптоми при отруєнні яйцями можуть бути різними, оскільки залежить від конкретної причини інтоксикації. У випадку класичного харчового отруєння простроченою продукцією без бактеріального зараження сальмонелою спостерігаються нудота з блювотою, біль у животі, діарея та слабкість організму.
При розвитку сальмонельозу виділяють кілька форм інфекційного ураження, які розвиваються досить швидко (протягом 1-2 годин після вживання яєць). Тому важливо відразу звертатись до лікаря.
Раніше ми повідомляли, що станеться з організмом, якщо часто їсти сирі яйця.
Також ми писали про місце, де ніколи не варто зберігати яйця.