Як врятувати пересолений рис: 8 простих способів, які виправлять смак страви
Пересолений рис, безумовно, проблема. Проте це не означає, що рис треба викидати - його смак ще можна виправити декількома способами.
Про те, як виправити смак пересоленого рису, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Промити рис
Основний і найпростіший спосіб - промити рис під холодною питною водою. Зварений рис помістіть у дрібне ситечко і ретельно промийте, одночасно помішуючи. Це допоможе видалити надлишок солі.
Додати води для розбавлення солі
Інший з найлегших способів розв'язати проблему - додати більше води до гарніру. Вода допоможе розбавити сіль, зробивши рис менш солоним.
Якщо рис ще не повністю готовий, просто додайте трохи води та продовжуйте готувати, випаровуючи рідину. Після цього перевірте смак страви, у разі необхідності додавши ще води.
Додати молоко або вершки
Якщо ви любите молочні продукти, вершки або молоко допоможуть пом'якшити солоний присмак завдяки жиру, що міститься в них. Для цього слід змішати кілька ложок з рисом.
Додати масло для збалансування смаку
Ще один спосіб врятувати пересолений рис - додати трохи олії або масла. Це допоможе нейтралізувати надмірну солоність, оскільки жир здатний знижувати сприйняття солі на смак.
Це особливо дієво для гарнірів, де додавання масла може надати страві більш кремову текстуру.
Що робити з пересоленим рисом (ілюстративне фото: Freepik)
Додати картоплю
Якщо рис вже готовий, але ви помітили, що він занадто солоний, спробуйте додати кілька шматочків картоплі. Цей коренеплід має властивість вбирати зайву сіль.
Помістіть кілька великих шматочків очищеної картоплі в рис і дайте страві постояти протягом 10-15 хвилин. Після цього витягніть картоплю - рис має бути менш солоним.
Додати несолоні інгредієнти
Ще один спосіб знизити кількість солі - це додати інгредієнти, які не містять солі. Це можуть бути овочі, зелень або відварена курка. Такий підхід допоможе збалансувати смак і зробить страву смачнішою.
Додати оцет або лимонний сік
Інший метод зробити пересолений рис їстівним - додати трохи кислоти. Лимонний сік або оцет можуть допомогти збалансувати солоність і зробити смак рису більш гармонійним.
Як зменшити солоність рису (ілюстративне фото: Freepik)
Додавши кілька крапель лимонного соку чи оцту, ви зможете врівноважити смак, не зробивши страву занадто кислою. Залиште рис на кілька хвилин, щоб сіль та кислота змішалися, і перевірте гарнір на смак.
Замінити частину рису
Якщо рис вже сильно пересолений і попередні методи не дали бажаного результату, ви можете спробувати додати ще одну порцію незасоленого рису.
Для цього приготуйте нову порцію рису і додайте її до пересоленого. Це дозволить зменшити концентрацію солі.
Раніше ми розповідали про 10 помилок під час приготування картоплі, які зіпсують всю страву.
А також писали про те, як не зіпсувати борщ.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: Onet, The Kitchn, Eating Well, Serious Eats, Food Network.