Як вибрати якісну каву: у зернах або розчинну
Кава - один із найпопулярніших напоїв у всьому світі. Її готують у кавомашинах, заварюють у турці, заливають окропом розчинний варіант, змішують з різними добавками або ж купують у найближчому кафе.
Зазвичай кавомани вибирають одну-дві марки улюбленого напою та купують їх постійно. Але як вибрати каву, якщо ви хочете спробувати щось нове чи вашої марки немає у продажу?
Як вибрати якісну каву в зернах чи розчинну - читайте нижче.
Якісна кава мелена
Уважно вивчіть упаковку. На ній вказаний сорт кави – арабіка чи робуста. Також бувають мішані сорти. Наступний пункт – ступінь помелу.
Грубий. Зерна мелють у кавомолці рівно 10 секунд. Виходить маса, що складається із досить великих фракцій 0,8-1 мм. Використовується для приготування напою у кавнику або френч-пресі.
Середній – універсальний. Використовується для різних способів.
Тонкий помел застосовують у професійних кавомашинах для еспресо, де гаряча вода (90 градусів) під тиском 8 барів проходить через спресовану таблетку змеленої кави.
Порошкоподібний – подрібнюють до стану борошна, дрібнодисперсна маса ідеально підходить для густої, ароматної кави по-турецьки в турці, такої улюбленої справжніми гурманами.
Професійні бариста саме помел вважають основною складовою смаку ідеального еспресо. Спосіб заварювання кави залежить від ступеня помелу.
Ще має значення ступінь обсмажування:
- Світла - найлегша і щадна. Напій із таких зерен вийде малонасичений.
- Середня ступінь обсмажування надає напою великої насиченості та горіхового кольору.
- Темна – зерна стають майже чорними. Такий спосіб обсмажування використовується дуже рідко. При темному обсмажуванні ви отримаєте напій з явною гіркуватістю та пінкою кольору темного шоколаду.
Якісна кава у зернах
Натуральна кава - це унікальний продукт, який не тільки подарує приємні відчуття під час вживання напою, а й додасть бадьорості та сил. Деколи виробники додають у каву багато різних домішок та добавок, щоб видати продукт за якісний.
Ознаки якості натуральної кави у зернах
- Великі зерна однакового розміру
- Насичений аромат без запаху кислинки чи гіркоти
- Маслянисті сліди на пальцях після тертя об зерно
- Шматочки плівки у борозенці зерна
- Відсутність коричневих слідів на папері, де лежала кава
Бариста з досвідом поділилися і своїм лайфхаком, який допоможе визначити гарну каву у зернах. Візьміть кілька зерен і вдарте по них чимось важким. Якщо кава натуральна, то зерна розколються на частини. Неякісний чи штучний продукт розсиплеться у труху.
Якісна кава розчинна
Не менш популярна у кавоманів і розчинна кава. Її швидше і легше приготувати, а ще вона значно дешевша, ніж кава у зернах.
Ознаки якісного напою
- Продають у зіп-упаковці, яка захищає продукт від вологи та сонячних променів.
- Колір кави – рівномірний, коричневий і немає білих вкраплень.
- Аромат яскравий та насичений – немає запаху хліба чи жолудів.
А є й інший спосіб перевірити такий вид кави на якість. Налийте в склянку холодну воду, киньте туди ложку розчинної кави та розмішайте.
Якісний напій повністю розчиниться, а цикорій та інші варіанти підробки осядуть на дно склянки.
До речі, раніше ми писали про те, як зрозуміти, чи гарна вам каву заварили бариста.
А ще розповідали про те, яка зараз реальна ціна чашки кави в Україні.