Заморожені вареники - один з популярних варіантів швидко приготувати традиційну страву. Однак нерідко під час варіння тісто може розклеюватися, що робить страву неапетитною.
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, як варити заморожені вареники, щоб тісто не розклеїлося.
Однією з основних причин, чому тісто розклеюється, є занадто швидке розморожування вареників перед варінням. Краще варити вареники прямо з морозилки.
Це дозволить зберегти форму і структуру тесту, а також зменшить ймовірність того, що вони розваряться.
Якщо каструля занадто маленька, вареники можуть прилипати один до одного або до стінок каструлі. Тож, щоб вареники не перетворилися на суцільний шматок тіста, використовуйте велику каструлю.
Переконайтеся, що є достатньо місця для того, щоб вареники могли вільно плавати під час варіння.
Кількість води важлива. Для того, щоб вареники не прилипали до каструлі та не розварювались, використовуйте багато рідини. Рекомендована кількість - близько 4-5 літрів води на кожні 500 г вареників.
Додавання солі в воду - необхідний крок для приготування смачних солоних або солодких вареників. Сіль зберігає щільність тіста і запобігає розклеюванню вареників.
Як варити вареники без розварювання (ілюстративне фото: GettyImages)
Ще один лайфхак для запобігання розклеюванню вареників - додати трохи холодної питної води в каструлю, коли рідина в посуді закипить і вареники вже будуть опущені. Це допоможе знизити температуру води і уникнути швидкого розварювання тіста.
Щоб вареники не злипалися, акуратно перемішуйте їх у воді. Це особливо важливо на початку, коли вони тільки починають варитися і можуть прилипати до дна. Але будьте обережні, щоб не пошкодити тісто, не перемішуйте вареники енергійно.
Переварювання вареників - одна з поширених причин розклеювання тіста. Хоча може здаватися, що заморожений продукт слід готувати довше, ніж зліплений щойно, зазначають, що варити вареники варто не довше, ніж 5-7 хвилин після спливання.
Якщо у вас велика кількість вареників, краще варити їх кількома порціями, щоб кожен вареник мав достатньо простору для плавання. Перевантажена каструля може призвести до того, що вареники злипнуться, і тісто розклеїться.
Після того як вареники зваряться, не забувайте обережно витягти їх з води за допомогою шумівки, щоб прибрати зайву рідину. Щоб вони не злипалися, після перекладання вареників на тарілку змастіть їх маслом або сметаною.
До речі, раніше ми писали про те, як врятувати пересолений рис.
А також розповідали, як зварити яйце пашот, щоб воно тримало форму.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: The Spruce Eats, Allrecipes, Serious Eats, Food Network, Onet.