Вершкове масло є в кожному будинку і його використовують для різних цілей - додають шматочок у кашу або картоплю, використовують для бутербродів, випічку. І для будь-якого способу вживання масло має бути свіжим та якісним, без підробок.
У цьому вершковому маслі повинні бути лише жири тваринного походження і лише натуральні компоненти. Відповідно, якісна олія не може коштувати дешево. Тому його часто підробляють.
Як відрізнити натуральне масло від підробки - читайте в матеріалі нижче.
Натуральне масло з коров'ячого молока має бути жовтувато-білого відтінку. Влітку відтінок може бути жовтіший, тому що корови пасуться та отримують з травою більше каротину.
Якщо вам взимку або восени попалося свіже, але жовте масло - значить, виробник додав до нього якісь компоненти для жовтизни. Коров'яче масло в ці періоди більш бліде.
Біле масло буває при виробництві з козиного молока. В інших випадках, світлий або білий відтінок олії – ознака фальсифікату.
Колір масла має бути однорідним, запаху не повинно бути.
До речі, масло рослинного походження чи спреди, маргарини з натуральними компонентами – це не так уже й погано. Вони містять багато ненасичених жирних кислот.
На смак. Справжнє масло повинне мати вершковий присмак і легко ковтатися. Після нього в роті не повинно бути нав'язливої плівки. Якщо запити масло водою, а плівка залишилася – це не вершкове масло.
Заморожування. У вершковому маслі є сироватка, а маргарини складаються з різних жирів. Якщо масло заморозити, то розрізати його ножем буде дуже складно - воно колотиметься і сипатиметься. На хліб таке масло намастити теж буде складно. А ось маргарини, спреди та масло з добавками - швидко різатимуться і намазуватимуться навіть після заморозки.
Тепло. Залиште шматочок масла при кімнатній температурі, щоб воно почало розм'якшуватися. Масло з добавками або маргарин почнуть у теплі покриватись крапельками води.
Окріп. Натуральне масло у воді починає швидко розчинятися. Можна для перевірки опустити шматочок у склянку та перемішати. Якщо масло не тане або розпадається в пластівці - то це масло з добавками або маргарин.
Натуральне масло не просто розчиниться, але й видасть шар жиру на поверхню води. Сама вода може бути як каламутною, так і чистою - це залежить від кількості сироватки.
До речі, раніше ми називали марку вершкового масла, яке в Україні не можна купувати і їсти.
А також ми писали про те, що може зіпсувати смак гречаної каші.