Як розрахувати кількість шашлику для компанії, щоб усім вистачило: корисні підказки
Влітку люди люблять збиратися компаніями на природі та смажити шашлик. Аби спільне дозвілля вдалося, треба вміти розраховувати, скільки і якої їжі слід взяти, аби усім вистачило та й не залишилось зайвого.
Про те, як правильно розрахувати кількість м'яса для шашлику, розповідаємо у матеріалі нижче.
Як розрахувати кількість м'яса на особу
Перед покупкою м'яса для цілої компанії варто врахувати те, що під час приготування шашлику, воно вжарюється по масі на 30-40%.
Скільки сирого м'яса потрібно на особу:
- на чоловіка - 400-500 г
- на жінку - 300 г
- на дитину - 130-300 г (залежно від віку)
Традиційну свинину чи яловичину можна замінити легшим курячим м'ясом - воно швидше готується і набагато простіше засвоюється.
Дані розрахунки вказані для пікніка, тривалістю до 6 год. Якщо вилазка на природу триватиме довше, то кількість м'яса треба збільшити на 20-25%.
Як вибрати м'ясо на шашлик
Для шашлику найкраще брати молоде м’ясо з жиром. Наприклад, зі свинини краще брати окіст, корейку, шию або лопатку, з курки - стегна, крила та гомілки, а з телятини - вирізку.
Нарізати м'ясо треба впоперек волокон, шматки мають бути завбільшки 4-5 см кожна сторона. Ідеальним часом для маринування вважається 12-20 годин.
Не варто шашлик перевантажувати спеціями і кислотами. Якщо правильно вибрали м'ясо, то для нього буде достатньо солі, перцю, цибулі й трохи сухих трав.
Як розрахувати інші продукти для пікніка
Крім шашлику, на природу слід взяти овочі, гриби, напої та прості закуски.
Скільки продуктів потрібно на особу:
- Овочі - 250 г на дорослого та 125 г на дитину,
- Хліб - 100 г на дорослого та 50 г на дитину,
- Напої безалкогольні - 2 л на дорослого та 1-1,5 л на дитину.
Якщо плануєте запікати овочі на вогні, то слід врахувати, що вони вжарюються на 50-60%.
Також, якщо плануєте запікати рибу, то розрахунок такий же приблизно, як для м'яса на шашлик.
Раніше ми розповідали про те, через які помилки під час приготування шашлику він стає шкідливим.
Читайте також про те, чому не варто використовувати алюмінієву фольгу під час приготування страв.