Як приготувати ідеальний штолен: рецепт різдвяної випічки від Євгена Клопотенка
Німецький різдвяний штолен - одна з найбільш популярної випічки до свят. Зазвичай штолен випікають за декілька місяців до Різдва, щоб випічка просочилася смаком цукатів та ароматом цедри.
Про те, як готувати різдвяний штолен, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал Євгена Клопотенка.
Що потрібно для штолена
Для того, щоб приготувати випічку до Різдва, знадобляться такі продукти:
- борошно - 300 г
- вода - 150 мл
- коньяк (або ром) - 100 мл
- яйце - 1 шт.
- масло - 100 г
- мигдаль - 50 г
- розпушувач - 1 ч. л.
- ванільний цукор - 1 ч. л.
- цукор - 250 г
- цукрова пудра - 118 г
- мелений кардамон - 0,5 ч. л.
- кисломолочний сир - 150 г
- цукати - 50 г
- родзинки - 50 г
- в'ялена вишня - 50 г вишні
- сіль - дрібка
- апельсин - 1 шт.
- бодян - 3 зірочки
Як готувати штолен за спрощеним рецептом
Для приготування штолена заздалегідь дістаньте масло з холодильника - воно має бути кімнатної температури, саме це забезпечує ніжність тіста. Перетріть в миску кисломолочний сир через дрібне сито.
В окремий посуд покладіть цукати, родзинки та в'ялену вишню, залийте інгредієнти коньяком і зачекайте 20 хвилин, щоб сухофрукти настоялися. Замість алкоголю можна також використати 3-4 краплі есенції рому.
Мигдаль обсмажте, а потім перебийте до стану борошна. Щоб приготувати тісто для штолена, змішайте пшеничне та мигдалеве борошно зі 150 г звичайного цукру, ванільним цукром, сіллю, 100 г цукрової пудри, кардамоном та розпушувачем.
Розбийте до сухих інгредієнтів яйце та додайте кисломолочний сир. Щоб різдвяна випічка була ароматною, натріть до тіста цедру з апельсина.
Як готувати різдвяний штолен (скриншот / Євген Клопотенко)
З цукатів злийте рідину, та додайте інгредієнти до тіста, ретельно перемішавши масу. Також додайте м'яке вершкове масло та замісіть тісто - воно має бути дещо схожим на пісочне.
Якщо тісто занадто сухе, додайте апельсиновий сік. Спочатку сформуйте з тіста шар, а потім надайте йому форму довгастої хлібини.
Як робити штолен (скриншот / Євген Клопотенко)
Перекладіть випічку на застелене пергаментом деко. Випікайте штолен протягом 40-45 хвилин в розігрітій до 180 градусів в духовці на режимі "Конвекція".
Поки штолен випікається, приготуйте цукровий сироп. Для цього насипте решту цукру в невелику каструльку, за бажанням додайте корицю, та влийте воду.
Доведіть масу до кипіння та загустіння. Полийте готовий штолен сиропом і присипте рештою цукрової пудри.
До речі, раніше ми розповідали 5 небанальних рецептів страв до святкового столу.
Читайте також, як готувати українські картопляники з пюре.