Пшеничну кашу українці найчастіше звикли споживати у вигляді меленої крупи, або манки. А от цільні зерна на полицях магазинів з'являються хіба перед Святвечором, щоб приготувати кутю.
Кулінар Євген Клопотенко розповів, як правильно готувати цю крупу.
Цільне зерно пшениці дуже корисне, поживне і звісно ж смачне.
З неї можна готувати пшеничники з фаршем, додавати в капусняк, замінювати рис в різотто чи навіть готувати плов. Варити пшеницю просто і не треба на це витрачати багато часу.
Промийте зерна до "чистої води", перекладіть в сотейник чи каструлю. При варінні об'єм зерна збільшується в кілька разів, і це треба враховувати при варінні.
Якщо готуєте 200 г сухої пшениці, у вареному вигляді отримаєте 550-600 г.
Залийте зерно водою у співвідношенні 1 до 3, де "3" - це кількість води. Щоб процес пришвидшити, слід одразу влити окріп, або ж використати бульйон замість води.
Після закипання варіть 30-40 хвилин на середньому вогні, в процесі посоліть і знімайте пінку, яка час від часу утворюватиметься. Зерна пшениці мають залишатися пружними, а не розпадатися. За необхідністю можна доливати рідину, а ту, яка може залишитися в кінці, злийте.
Щоб пришвидшити процес, можна замочити пшеницю у холодній воді на 30 хвилин. На ніч краще не лишати, бо тоді всередині зерна будуть твердими, а верхня частина розвариться.
Готова каша прекрасно зберігатиметься в холодильнику в закритій ємності до трьох днів. Крім того її можна заморозити і зберігати протягом місяця в герметичному пакеті.
Раніше ми писали, як правильно треба готувати гречку.
Також читайте, як приготувати карпатську грибну юшку.