У холодильнику конкретні полиці призначені для конкретних продуктів. І якщо класти харчі абикуди - це може призвести не лише до зіпсування їжі, а й навіть до поломки побутової техніки.
РБК-Україна (проект Styler) дає поради, як знайти правильне місце у холодильнику для різних видів їжі.
Сучасні холодильники - складні пристрої: щоб різні продукти зберігалися довго, потрібно знати, яка температура має бути в камері холодильника та морозильнику, у якій зоні краще зберігати молоко, фрукти, свіже м'ясо та тістечка.
На верхніх та середніх полицях найкраще зберігати:
Овочі та фрукти в холоді швидко втрачають смак, тому для них виробники часто передбачають спеціальні відсіки з температурою близько 8 °C. Якщо такого відсіку немає, кладіть їх вище.
До речі, помідори, огірки та зелень взагалі краще не класти в холодильник, щоб вони не стали "пластиковими" на смак. А ось яблука, груші, сливи, капуста чудово почуваються при температурі 8 °C.
На нижніх полицях температура близько +2 °C - це найхолодніша зона холодильника. Тут краще зберігати свіже м'ясо, рибу та молочні продукти.
У багатьох холодильниках є "зона свіжості" - висувний ящик з температурою близько 0-1°C. Якщо таке відділення є, там можна зберігати м'ясо, рибу, тверді сири.
У певних моделях можна самостійно регулювати температуру в "зоні свіжості" від -3 до +3 °C.
На дверцятах температура може досягати 10 °C, тому молоко і яйця краще зберігати в іншому відсіку, наприклад, на середніх або нижніх полицях. На дверцятах краще залишати соуси, майонез, лимони, напої, плавлені сири.
Якщо морозильник повністю заповнений замороженими продуктами, краще виставити дуже низьку температуру (від -20 до -25 °C), щоб вистачило холоду для всіх продуктів.
Морозильник частково порожній? Достатньо буде -16 або -18 °C. Важливо не перевантажувати морозильне відділення, щоб було місце для циркуляції холодного повітря, і не залишати його зовсім порожнім: заповнюйте хоча б наполовину.
Якщо молоко скисло раніше зазначеного терміну, продукти на дотик занадто теплі або льодяні, покладіть на верхню полицю звичайний спиртовий термометр на 20 хвилин.
Запишіть результат і виміряйте температуру на інших полицях. Якщо показники термометра не відповідають очікуванням, змініть налаштування температури. Якщо ситуація не змінюється - час викликати майстра.
Раніше ми писали, що заборонено робити при розморожуванні холодильника.
Читайте також, які є чіткі правила, що допоможуть удвічі подовжити термін праці побутової техніки.
При написанні матеріалу використовувалися наступні джерела: сайти та видання Virtual College, Matrha Stewart, Good Housekeeping.