Запаси насіння для будь-якого городника – це цінні запаси. І в міжсезоння часто насіння продають у торгових точках зі знижками, а ще є залишки з минулого сезону або насіння з нового сезону, яке знадобиться наступної весни.
Як правильно зберігати насіння, щоб воно долежало до весни та не втратило свої властивості - читайте нижче.
Зберігати насіння у звичайній квартирі, де взимку температура піднімається вище +17+18 градусів – не найкращий варіант. Оптимальна температура для насіння – до +14 градусів. Небажано зберігати насіння і за дуже низьких температур - морози вони витримують, але можуть надовго піти у стан спокою, а потім не зійти.
Рівень вологості має бути на рівні 45-50%. А ще пакетики з насінням мають перебувати у темному приміщенні, де немає ризику конденсату.
Річ у тому, що насіння дуже гігроскопічне. Воно здатне поглинати водяні пари з повітря та віддавати їх у навколишнє середовище у вигляді пароподібної вологи. Чим більше насіння поглинає і віддає - тим менше шансів отримати від нього сходи в майбутньому.
При неправильному рівні вологості починаються біохімічні процеси, які призводять до втрати сухої речовини. І починає різко падати рівень якості, насіння пліснявіє, починає гнити та гине.
Тара для насіння повинна пропускати повітря та вологу. З цим завданням справляються мішечки - лляні, джутові, які шиють із 2 шарів тканини.
Також можна зберігати насіння в пакетах із щільного паперу, поміщених у пластикову тару або невеликі пляшки. Пакети мають бути щільно закриті.
У банки на дно можна насипати трохи просушеного борошна, кукурудзяного крохмалю або рису - будь-якої крупи, яка поглинає вологу. Зверху можна покласти упаковані пакети та щільно закрити кришку.
Ефірно-маслянисті культури потрібно зберігати в нижніх відсіках холодильника або в окремій прохолодній кімнаті – наприклад, у коморі.
Висушене насіння кропу, фенхелю, моркви, петрушки, салату можна зберігати у скляних банках. У пакетах з фольги не варто зберігати - через 1-2 роки насіння починає задихатися і втрачає якість.
Селера, шніт-цибуля, пастернак, кукурудза, цибуля ріпчаста, цибуля-порей - 1-2 роки
Любисток, петрушка, кріп, шпинат, щавель, цибуля, коріандр - 2-3 роки
Салати, морква, перець солодкий, фенхель, горох – 3-4 роки
Кольрабі, ріпа, буряк, цвітна капуста, баклажани, томати, редис, капуста білокачанна, броколі - 3-5 років
Боби, квасоля, огірки, патисони, кабачки, дині, кавуни – понад 4-5 років
До речі, раніше ми писали про те, як посіяти помідори під зиму - маловідомий спосіб.
А ще розповідали про те, що потрібно зробити для збереження буряка до наступного врожаю.