Квасоля є важливим джерелом білка та одним з основних продуктів харчування у всьому світі. Її додають у багато страв, з неї роблять салати та варять супи. Вона дуже корисна і її рекомендується вживати в їжу цілий рік.
Як правильно зберігати квасолю, щоб у ній не було жучків та плісняви, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) із посиланням на Master Class.
Квасоля має тривалий термін зберігання і при дотриманні важливих правил, вона стане цінним продуктом харчування, що довго не псуватиметься. Зазвичай квасолю зберігають у консервованому вигляді, суху чи заморожену.
Консервовану квасолю в жерстяних або скляних банках потрібно зберігати у прохолодному темному місці. Оптимальний термін зберігання - 1 рік або стільки, скільки зазначено на етикетці виробника.
Після того як ви відкрили банку, можна зберігати двома способами:
Сушена квасоля може зберігатися роками у прохолодному, темному та сухому місці. Як і більшість продуктів тривалого зберігання, квасоля чутлива до кисню, світла, тепла та вологості. У сухій квасолі можуть завестися довгоносики - комахи, які відкладають яйця всередині квасолі та викликають зараження.
Суху квасолю можна зберігати у морозильній камері в пакеті для заморожування або герметичному контейнері. Заморожування квасолі вб'є комах і запобігатиме псуванню. Сушена квасоля може зберігатися у морозилці дуже довго.
Також запам'ятайте ці правила зберігання:
Зберігайте квасолю в упаковці. Якщо ви плануєте використовувати її найближчим часом, можете зберігати в оригінальній упаковці, пакеті або банку.
Помістіть квасолю у герметичний контейнер. Якщо ви збираєтеся зберігати квасолю понад місяць, помістіть її в герметичний контейнер для зберігання, наприклад, скляну банку з кришкою. Зберігайте у прохолодному, темному та сухому місці. Термін зберігання - три роки.
Запакуйте у вакуумну упаковку. Ви можете запечатати пакети для зберігання квасолі вакуумом, щоб усунути весь кисень. У такій упаковці квасолю можна зберігати до 5 років.
Якщо ваша квасоля була в коморі понад рік, їй потрібен час, щоб розм'якшитися. Додайте чверть чайної ложки соди на 1 кг квасолі під час приготування. Або замочіть її в підсоленій воді на ніч перед приготуванням.
Готова квасоля може зберігатися у закритому контейнері у холодильнику 5-7 днів. У морозильній камері у герметичному контейнері - до 6 місяців.
Раніше ми розповідали, де категорично не можна зберігати яйця.
А ще писали про те, як правильно зберігати цибулю та часник.