Часті перебої з електроенергією порушують звичний режим українців. Зокрема впливають й на харчування - люди налягають на напівфабрикати, рідше їдять теплу їжу, не дотримуються правильного раціону. Це все негативно відбивається на здоров'ї.
Про те, як правильно побудувати харчування при тривалих вимкненнях світла, розповідаємо у матеріалі Styler.
За будь-яких обставин харчування повинно бути повноцінним - містити білки, жири, вуглеводи, клітковину. Користуйтесь правилом здорової тарілки:
1/2 - мають становити салати чи овочі холодної обробки, (крім картоплі). Фруктів може бути вдвічі менше за овочів.
1/4 - корисні білки (риба, птиця, морепродукти, субпродукти, яйця, квасоля).
1/4 - гарнір зі складних вуглеводів (картопля, рис, макарони, гречка).
Уникайте перероблених продуктів (ковбас, сосисок, бекону та ін.). Стежте, аби прийом їжі був регулярним.
В осінньо-зимовий період ще й слід акцентувати на теплих стравах. Якщо немає можливості розігріти, то хоча б завчасно вийміть їх з холодильника, аби ті набули кімнатної температури.
Яким має бути здорове харчування (фото: facebook.com/phc.org.ua)
На білки багаті консерви - рибні і м’ясні у власному соку чи томаті. Також підійде консервована квасоля, сочевиця, паштет рибний або печінковий. Білка багато міститься і в сирах - моцарелі, феті, бринзі і в твердих сортах.
Раціон обов'язково має містити хліб. Найкраще брати із цільного зерна, з висівками або насінням. Також можна вводити у харчування хлібці, лаваш, крупи як сухі, так і консервовані, сублімовані супи.
У раціоні повинні бути присутні коренеплоди. Буряк можна купувати одразу готовий у вакуумному упакуванні.
Крупи можна завчасно залити водою та залишити на ніч - до ранку вони розбухнуть і стануть придатними для споживання
Для перекусу підійдуть сухофрукти, але не у великій кількості. Також батончики протеїнові або з горіхами та сухофруктами, пастила.
Подбайте, аби у вас завжди була зелень, капуста, огірки, томати, перець, цибуля, часник. Це найкращі джерела клітковини. Підійдуть і оброблені продукти - квашена капуста, огірки, помідори, кабачкова ікра, консервовані горошок та кукурудза.
Додайте у раціон фрукти: яблука, груші, виноград, цитрусові, банани.
Правильний раціон обов'язково має містити жири. Додавай до страв олію, горіхи, насіння льону, кунжуту, гарбузове, соняшникове. Багато жирів містять і оливки, маслини, сало, печінка тріски, горіхова паста.
При можливості завчасно відварюйте яйця або нежирні сорти м’яса.
Раніше ми ділились порадами дієтолога про те, що і як не можна їсти на роботі, щоб не угробити здоров'я.
Читайте також про те, які п'ять продуктів пришвидшать схуднення та врятують від переїдання.