Попри те, що в Україні тривають масові відключення світла, до свят готуватися все одно варто. Адже провести вечір у колі близьких за хорошим столом - дуже приємно.
Однак підготувати цей стіл в умовах блекауту буде непросто, враховуючи, що багато продуктів або страв можуть просто зіпсуватися.
Як цього уникнути та влаштувати свято розповіла кулінарна блогерка Дарія Дорошкевич у студії "Сніданку з 1+1".
За словами Дарії, цього року стратегію підготовки до свята потрібно докорінно змінити. Адже 30 грудня припадає на робочий день, а саме п'ятницю, тобто багато людей будуть працювати. А от розраховувати, що електрика буде весь день 31 грудня також не варто.
Тому, на думку експерта, починати готуватися потрібно за декілька днів.
"Я буду починати підготовку 28 числа. Бо є дуже багато продуктів, які можна приготувати та спокійно зберігати на балконі", - пояснює вона.
Якщо брати до прикладу традиційне на столах Олів'є, то більшість інгредієнтів можна відварити заздалегідь і зберігати в прохолодному місці. Сюди належать усі овочі та яйця. Ковбасу та горошок можна додати в останній момент.
Усі складові Олів'є можна поєднати просто перед подачею (фото: Freepik)
Якщо ви готуєте салат із відвареним м'ясом, то приготуйте його за 3-4 дні до свята та зберігайте прямо в бульйоні в холоді. Заправляйте Олів'є прямо перед подачею, оскільки всі страви з майонезом можуть зберігатися лише 12 годин.
Любителям оселедця "під шубою" Дарія радить відмовитися від салату цього року. Тому що в ньому є всі три продукти, які псуються найшвидше: морепродукти, риба та майонез.
Дарія також каже, що не варто готувати дуже багато їжі.
"Річ у тому, що в нас є така звичка готувати дуже багато, а потім їсти. Далі ми готуємо на Різдво, але цього року не варто так робити. Бо знову ж таки не працює холодильник навіть 4 години", - розповідає кулінар.
Вона вважає, що цього року ми повинні розрахувати та приготувати рівно стільки, скільки з'їмо в новорічну ніч, щоб майже нічого не зберігати. Згідно з різними дослідженнями, оптимальною порцією їжі є 200 грамів для дитини та 500 грамів для дорослого.
У новорічну ніч ми їмо зазвичай більше, тому порцію можна збільшити вдвічі та готувати, базуючись на цих розрахунках.
Раніше ми розповідали, скільки можуть зберігатися Олів'є, "шубу" та холодець після застілля.
Читайте також, чому не можна зберігати продукти на балконі.