Як знайти найсвіжіший хліб в магазині: поради, які допоможуть зробити правильний вибір

Хліб - один із найважливіших продуктів на нашому столі. Його використовують для різноманітних закусок, тостів, а також при виготовленні котлет. Проте, щоб продукт був смачним і корисним, важливо правильно обрати хліб серед різноманіття випічки.
Про те, які прості способи допоможуть обрати свіжий хліб в магазині, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Як вибрати свіжий хліб
На полицях магазинів часто можна знайти хліб, який не зовсім свіжий, або зберігається так довго, що втрачає свої смакові якості. Втім, обрати свіжий хліб у магазині зовсім не складно, якщо знати кілька простих правил.
Перевірте дату випікання
Один із найпростіших способів вибрати свіжий хліб - звернути увагу на дату виробництва, яку вказують більшість виробників вказують на упаковці.
Якщо ви купуєте хліб в магазині без упакування, окрім уточнення дати випічки, варто орієнтуватися на інші ознаки свіжості хліба. Свіжий та якісний хліб зазвичай має доволі короткий термін зберігання залежно від складу і способу упаковки.
Перевірте упаковку та умови зберігання
У магазинах часто можна побачити хліб, який знаходиться на відкритих прилавках. Це може бути зручним, але не завжди безпечним для свіжості продукту.
Хліб без упаковки може швидко висихати або забруднюватися від пилу. В цьому випадку варто обирати хліб, що виглядає найбільш свіжим, або запитуйте у продавця про останній час випічки.
Якщо хліб упакований у пластикову або паперову упаковку, переконайтесь, що вона не пошкоджена, і що хліб не має видимих ознак плісняви. Крім цього, перевіряйте, чи є на упаковці інформація про зберігання продукту.
Ознайомтеся зі складом
Перегляньте склад хліба, адже інгредієнти випічки впливають на смак і термін зберігання. Чим простіші інгредієнти, тим краще. Уникайте хліба з великою кількістю цукру, жирів і консервантів.
Щільність хліба вказує на його свіжість (ілюстративне фото: Freepik)
Огляньте хліб на наявність плям
Свіжий хліб має рівномірний насичений колір, без плям і підгорілих ділянок. Бліда або надто темна скоринка може вказувати на порушення технологій приготування або пересмаження хліба.
Оцініть текстуру хліба
Текстура хліба - важливий критерій для визначення свіжості. Свіжий хліб має бути м'яким на дотик і пружним, але не занадто м'яким. Під час натискання на м'якуш, хліб має легко відновити форму.
Якщо хліб липне до пальців, розсипається або легко проламується, ймовірно, він вже не зовсім свіжий.
Оцініть запах хліба
Ще один спосіб визначити свіжість хліба - це оцінити його запах. Свіжий хліб має приємний, м'який аромат, який нагадує про тільки-но випечену випічку.
Якщо запах хліба стає кислим або невиразним, це свідчить про те, що продукт втратив свою свіжість. Також на запах може впливати тип хліба: житній або білий хліб має свої характерні нотки, які змінюються при зберіганні.
Дотримуючись цих простих порад, ви зможете насолоджуватися найкращим хлібом, який подарує вам не тільки смак, а й користь. Проте не забувайте, що правильно зберігати хліб важливо так само, як і правильно його обирати, щоб кожен шматочок залишався смачним і свіжим.
До речі, нещодавно ми писали про те, який хліб більш корисний для здоров'я.
Крім цього, розповідали про те, як обрати стигле і смачне авокадо.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: Healthline, The Spruce Eats, Instagram-сторінка хлібного виробництва "Цар Хліб".