Всім відомо, що оливкова олія корисна для здоров'я. Однак цей продукт дуже часто підробляють. Проте є важливі нюанси, які потрібно знати при виборі олії.
Про те, як обрати оливкову олію, розповіла нутриціолог Діана Притула у своєму Instagram.
Оливкова олія має бути тільки Extra Virgin. Це означає, що товар вищої якості, нефільтрований, зроблений винятково з натуральної сировини та отриманий при першому холодному віджимі плодів.
Інші види менш багаті на корисності та можуть містити шкідливі речовини. Найкращі виробники такої олії, які вирощують оливки не інтенсивними способами це Італія, Іспанія, Туреччина та Греція.
Найкращою олією за смаковими якостями вважається Тосканська олія виготовлена в Італії. Найякіснішою - олія з Греції.
Вищий пілотаж - якщо знайдете олію, на якій буде вказано рік віджиму - не дата виробництва чи момент розливу, а саме рік віджиму. Чим свіжіша олія, тим більше корисних речовин у ній залишилось.
Таку олію варто купувати тільки у скляних темних пляшках, щоб не допускати окислення. Щодо великих жестяних бутилів - це, звісно, краще, аніж світла пластикова пляшка та економніше. Однак метали теж мають здатність окислюватися, тому все ж таки скло в пріоритеті.
Найкращий спосіб відрізнити хорошу олію від підробки - це дегустація. Змастіть олією піднебіння, якщо олія хороша, то ви маєте відчути трав’янистий, навіть димчатий аромат, перцеві, свіжі, фруктові ноти. Хороша олія інколи навіть змусить вас закашлятись.
Раніше ми писали про те, як вибрати якісне та безпечне молоко, не відходячи від вітрини.
Також читайте, у якому м'ясі найбільше токсинів.