Повноцінне харчування, збагачене необхідними нутрієнтами, здатне підтримати належний стан здоров'я. Особливо про раціон треба подбати восени, оскільки різноманітність свіжих овочів та продуктів поступово знижуватиметься, так само як і кількість вітаміну D, який ми влітку отримуємо від сонця.
Про це пише нутриціолог Анастасія Голобородько в Telegram.
Осінь багата на овочі, зелень, фрукти, ягоди й коренеплоди. Але треба бути обережним із переїданням солодких плодів - інжиру, винограду, сухофруктів.
"Колись ці продукти радували нас одноразово під час короткого плодоношення, зараз ми навчилися їх зберігати та імпортувати. Полегшили собі до них доступ. Тому контролюйте дозу цукру, яку споживаєте з ними. Фрукт - хороший десерт після їжі, якщо ви здорові та тіло вже отримало нормальну порцію інших інгредієнтів. Або їжте фрукти за 15 хв до їжі, якщо не солодкі", - радить експерт.
Восени вітаміну D стає менше, бо зменшується кількість сонячних днів. Тому частіше вирушайте на прогулянку чи отримуйте цей вітамін з печінки тріски та яєць. Він міститься у рідких жовтках, тому готуйте яйця-пашот.
"Вітамін D є у сардинах, скумбрії, тунці. Трохи у грибах. Найбільше в шиїтаке, потім у лісових, і найменше у штучно вирощених грибах", - каже Голобородько.
Чим прохолодніше, тим більше додавайте стимулюючих прянощів: кмин, насіння кропу, гірчиця, імбир, кориця, кардамон, фенхель, лавр.
"Локальний акцент - листова зелень, різні види капусти, гарбуз, батат, гриби. Не забувайте про бобові - там вкрай необхідні білки та клітковина", - наголошує нутриціолог.
Різноманітність - один із ключів до здорової їжі. Експерти часто радять дотримуватись правила "райдуги в тарілці" у раціоні для дітей. Але цей принцип харчування має стосуватися і дорослих. Тим паче, що осінь багата на урожай багатьох овочів та фруктів.
Раніше ми писали про те, як правильно організувати здорове харчування.
Читайте також про те, яким має бути харчування школяра.