Традиційно у багатьох культурах мізки тварин вважалися делікатесом. Цей продукт багатий на корисні речовини, необхідні для здоров'я людини.
Наприклад, у телячому мозку містяться високі рівні холіну, серину та вітамінів групи В. Також там у високій концентрації присутні омега-3 жирні кислоти. Тому вважається, що споживання мозку тварин відігравало ключову роль у дієті стародавніх людей, які жили в регіонах з обмеженим доступом до морепродуктів.
Зрозуміло, люди не їли сирі мізки (принаймні в цивілізованому світі). Так, в єдиній давньоримській кулінарній книзі Апіція (De re coquinaria), яка була написана в IV або початку V ст. н. е., розповідається, як готувати телячі мізки.
РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на видання Atlas Obscura пропонує вам рецепт цієї неймовірно смачної та корисної страви.
Для приготування 8 порцій страви вам знадобляться:
Вимочіть мозок у холодній воді щонайменше одну годину.
Вийміть мозок з води і обдайте його в киплячій воді протягом 5 хвилин, поки він не стане сірим і легко можна буде пронизати вилкою.
Вийміть мозок із води та протріть його через сито за допомогою лопатки або дерев'яної ложки. Ретельно розітріть масу мозку за допомогою виделки та змішайте з яєчними жовтками, вином, рожевою водою, рибним соусом та перцем.
Збийте білки яєць і вилийте їх у "мозкову" суміш.
Додайте отриману суміш у форму для пудингу, суфле або запікання, змащену оливковою олією.
Раніше ми повідомляли, як приготувати смачний козачий пиріг з лівером.
Також читайте про 110-літній рецепт приготування батуринських коржиків.