Як довго зберігати морозиво, щоб воно не зіпсувалося
Морозиво - популярний засіб врятуватися від спеки, яка наближається вже наприкінці весни. Тож хтось купує морозиво заздалегідь - проте терміни придатності такого продукту не вічні.
Про те, як довго можна зберігати морозиво, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Використані джерела для підготовки матеріалу: Хладопром, Zberihannya.
Як довго можна зберігати морозиво
Хоча здається, що морозиво не може зіпсуватися - адже його можна заморозити - воно має термін зберігання. Це зумовлено не лише погіршенням смакових властивостей, а й можливістю розмноження патогенних організмів.
Термін зберігання морозива відрізняється залежно від:
- складників - консерванти і жир подовжують термін зберігання;
- упакування - герметичність впливає на дію повітря;
- методу виробництва - відсутність консервантів скорочує терміни зберігання;
- температури зберігання - вища температура скорочує терміни придатності.
Зазвичай, морозиво, виготовлене в промислових масштабах, може зберігатися від 30 днів (як молочне морозиво) до 24 місяців при дотриманні рекомендованих умов. Саме тому необхідно звертати увагу на дату виготовлення і рекомендації виробника.
В термосумці морозиво в заводському упакуванні може зберігатися приблизно 2 години.
Як правильно зберігати морозиво
Домашнє морозиво найкраще вживати одразу. Для зберігання магазинного морозива необхідно дотримуватися наступних рекомендацій, як і умов зберігання від виробника:
- температура в морозилці має становити -18 і нижче, без перепадів;
- упакування має бути герметичним;
- не рекомендується зберігати морозиво разом з м’ясом, крабовими паличками чи рибою;
- в морозилці не повинно бути запаху;
- не рекомендується повторно заморожувати морозиво після розморожування.
Чи псується морозиво
Морозиво може псуватися не лише тоді, коли полежало поза холодильником, а й від перепадів температури. Адже в розмороженому виробі можуть розмножуватися бактерії - тож вживати зіпсоване морозиво не варто.
На те, що морозиво зіпсувалося, вказують такі ознаки:
- за структурою морозиво стає схожим на пісок;
- поява солоного або кислого смаку;
- поява крапельок води на глазурі;
- поява великих шматочків льоду;
- "роздуте" упакування;
- поява білого нальоту.
Раніше ми писали про те, як правильно зберігати фрукти.
Читайте також про те, як довго можна зберігати відкрите вино.