Частою проблемою, пов'язаною зі здоров'ям судин, є їх кальцифікація. При ній відкладаються кальцієві солі в артеріях, які відповідають за транспорт крові до м'язів серцевого міокарда. Хвороба є хронічною, а її перебіг перший час відбувається безсимптомно.
Про те, як підтримати здоров'я судин і не допустити їх кальцифікації, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію дієтолога Оксани Скиталінської у Telegram.
"Ми всі знаємо, що хвороби серця та судин - це найголовніші причини смертності. В основі більшості з них лежить атеросклероз. Прискорюють цей процес діабет, аутоімунні захворювання, полікістоз яєчників, менопауза, куріння, переїдання, а також стреси", - каже лікар.
Вона зазначає, що моніторити стан судин допомагає перевірка на С-реактивного білку (hsCRP). Він показує рівень запалення в організмі. Нормою вважаються показники у межах 0-1 мг/л. Якщо є понад 2 мг/л - це вже фактор запального ризику.
Також варто перевіряти кальцієвий індекс (індекс Агатстона) - вимірювання кількості відкладеного кальцію в артеріях. Від 0 до 10 - мінімальний ризик.
"В результаті остеопорозу (вимивання кальцію з кісток), хронічного запалення, діабету, високобілкової дієти) підвищеної кислотності крові), ниркової недостатності, частих і дуже надмірних фізичних навантажень, кальцифікація артерій прискорюється", - говорить Скиталінська.
Дієтолог радить дотримуватись наступних порад:
Раніше ми писали про те, як харчуватись, щоб сповільнити старіння.
Читайте також про те, як зробити вдома напій, який називають еліксиром молодості.