Італійська Рікота - смачний ніжний сир, який можна їсти просто так, можна додавати в салати, або готувати на його основі ніжні десерти. Магазинний коштує дорого, а зробити його вдома - легко і просто. Вам знадобиться всього два інгредієнти і 20 хвилин на готування.
Рецептом поділився Євген Клопотенко на своєму каналі в YouTube.
Налийте в каструлю молоко і поставте на середній вогонь. Доведіть його до температури 60 градусів, періодично помішуючи. Для цього процесу дуже важливо дотримуватися температурного режиму, так що обов'язково скористайтеся кулінарним термометром.
Додайте до підігрітого молока 300 мл вершків 30% жирності. Вони можуть бути будь-якої температури, з холодильника або кімнатної, спеціально гріти або охолоджувати не потрібно. Після додавання вершків перемішайте суміш.
Додайте до суміші молока і вершків кілька дрібок солі. Продовжуйте підігрівати суміш на середньому вогні та доведіть її до 75 градусів.
Додайте до суміші лимонний сік. Продовжуйте нагрівати суміш, періодично помішуючи, поки вона не досягне температури 90-92 градуси. Цього буде достатньо, щоб молоко згорнулося.
Доводити до кипіння молоко непотрібно. Додайте до суміші трохи лимонної цедри, натертої на дрібній тертці (приблизно 0,5 ст. л.).
Візьміть марлю і застеліть нею сито або друшляк і поставте на каструлю. Злийте туди масу з каструльки. Щоб сир охолов, поставте отриману остиглу масу в холодильник. Зберігати домашню рікоту можна протягом 3-5 днів в марлі у холодильнику.
Раніше ми писали, як приготувати тісто для пельменів, яке не розвалюватиметься і не липнутиме.
Крім того Євген Клопотенко поділився рецептом приголомшливого тіста для чебуреків.